Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Atomska banja - Gornja Trepča

Atomska banja - Gornja Trepča

Autor
Atomska Banja Atomska Banja

Na 18 kilometara od Čačka, na padinama planina Bukovik i Vujan, nalazi se Atomska Banja - Gornja Trepča, poznata u čitavoj Evropi po lečenju obolelih od multiple skleroze.

Počev od kraja šezdesetih, oboleli od ove bolesti dolaze u Treču, iako su tek nedavno zvanična ispitivanja potvrdila da je banjska voda zaista blagotvorna u rehabilitaciji obolelih od ove bolesti. U Atomsku Banju dolazi sve više stanaca, iz Španije, Portugalije, skandinavskih zemalja i zahvaljujući njima za Trepču se čulo daleko izvan granica naše zemlje.

Atomska Banja ima lekovitu vodu jedinstvenu u svetu, čiji sastav i radoaktivni elementi vode kojom se postižu odlični rezultati u rehabilitaciji obolelih od neuroloških bolesti. Voda se koristi u vidu kupki u bazenu, u vidu podvodnih masaža i za piće (peroralna primena). Temperatura vode je 30,5 °C.

Indikacije za lečenje svrstane su u 4 grupe oboljenja: reumatska, neurološka, oboljenja gastrointestinalnog trakta i perifernih krvnih sudova. 

Smeštajne kapacitete Banje čine: hoteli, moteli, pansioni i smeštaj u domaćoj radinosti. Smeštaj možete odabrati i u obližnjem Gornjem Milanovcu i Čačku

Pri dolasku u Atomsku Banju prvo će vas prvo očarati priroda: brežuljci sa livadama i njivama, voćnjaci i vinogradi, predeli sa gustom bukovom šumom, četinarska šuma na planinskim obrnocima planine Vujan. Sama Banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje.

Okolina Banje obiluje raznim prirodnim atrakcijama, kulturno istorijskim spomenicima i bogatom etnološkom baštinom. Treba se popeti na planinu Rudnik odakle se pruža predivan pogled na celu Šumadiju. Tu se nalazi i Ostrovica, najbolje očuvana vulkanska kupa u našoj zemlji, sa ostacima istoimenog srednjevekovnog grada.Crkva presvete bogorodice u Gornjoj Trepči se nalazi iznad samih izvora, zidana od tesanog kamena i pokrivena ćeramidom. Unutrašnjost crkve pored fresaka krase i stare ikone koje potiču iz manastira Vujan koji je napravljen u XIV veku i posvećen svetom Arhangelu Mihailu. U manastirskoj porti se nalazi veliki konak.

Svakako privlači pažnju stara arhitektura banje sa mnogobrojnim kućama polubrvnarama, vajatima, kačarama, ambarima i brojnim vodenicama. U blizini je grad Čačak koji svakako vredi posetiti. Gornji Milanovac, takođe, koji ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika i mesta vezanih za slavnu srpsku prošlost.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Atomska banja

Oceni članak

0

Newsletter