Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Banja Kanjiža

Banja Kanjiža

Autor
Banja Kanjiža Banja Kanjiža

Na severu Bačke, na desnoj obali Tise, udaljena od Subotice 40 km, nalazi se banja Kanjiža, jedna od pet najznačajnijih banja u Srbiji. Ambijent pruža sve uslove za odmor u zelenilu i udobnom smeštaju. Banja se nalazi na obali reke Tise u velikom parku, na nadmorskoj visini od 87 m.

Predanje kaže da su početkom XX veka postojala dva bunara koja su služila za napajanje stoke, koji nisu bili dovoljni pa su čobani i pastiri tražili od vlasti da izbuše još dva bunara. Voda iz novih bunara je bila žućkasta, a iz cevi se pojavljivao zapaljiv gas. Sa novom vodom je tako potekla i priča o čudotvornom bunaru, na kome je najpre bolesne zglobove izlečila jedna Ciganka. Tako počinje priča o Banji Kanjiži - banji sa devedesetgodišnjom tradicijom.

Banja nudi terapeutske tretmane sa mineralnom vodom i lekovitim blatom. Termalni izvori se koriste u lečenju brojnih reumatskih bolesti i postoperacionih oporavaka.

Šetnja parkovima, kupanje, piknici na obali Tise koji se često organizuju za banjske goste a gde se služe tradicionalni bački specijaliteti, brojni vinski podrumi i vinogorja garantuju prijatan boravak u Banji Kanjiži. Uvek se može otići na izlet na Palićko jezero ili obići specijalni rezervat prirode Ludaško jezero. Poseta starom gradskom jezgru i odlazak do Subotice, mesta secesije je ono što ne treba zaobići. 

Pogledajte naše predloge za smeštaj u Subotici, gradu izvrsne hrane, vina i specifične arhitekture, i smeštaj na Paliću, letovalištu, jezeru i mestu divne prirode.

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vojvodina, banje, Banja Kanjiža

Oceni članak

0

Newsletter