Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Vrnjačka banja

Vrnjačka banja

Autor
Vrnjačka Banja Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je naša ne samo najpoznatija banja već i najposećenija turistička destinacija u Srbiji u koju se dolazi ne samo zbog lečenja već iz zbog mnogih kulturnih, sportskih, kongresnih i drugih dešavanja. Nalazi se u centralnoj Srbiji na padinama Goča.

Za delotvornost i lekovitost izvora u selu Vrnjci znalo se još od davnina. Rimljani su ovde prvi izgradili lečilište, da bi kasnije tu dolazili i Vizantijci i Osmanlije. Pravi procvat Vrnjačke Banje ipak počinje nakon konačnog oslobođenja Srbije iz turskog ropstva. Danas se Vrnjačka Banja može podičiti tradicijom dugom 135 godina.

Kraljica srpskog turizma sa svojim lekovitim vodama pomaže u lečenju dijabetisa, gastrovaskularnih oboljenja i ginekooških bolesti. Idealna je za postoperativni oporavak. Voda iz ove banje poznata kao Vrnjci potpomaže u lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Izuzetne su lepote parkovi ove Banje koji se prostiru na više od 69 ha. Sagradili su ih, još pre Drugog svetskog rata, dvorski baštovani. Najstarija i najpoznatija voda je Topla voda koja se nalazi u samom centru Vrnjačke Baje, bezbojna je, prozračna i prijatnog ukusa.

Pored sedam izvora lekovite vode, turistima je na raspolaganju i raznovstan izbor smeštaja.

U blizini Vrnjačke Banje se nalaze mnogobrojni spomenici kulture: manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Ljubostinja, Kalenić, zatim utvrdenja Maglič, Ras, Brvenik. Pravo uživanje može predstavljati i odlazak na planinu Goč koja je od centra Banje udaljena 11 kilometara. Banja je poznata i po brojnosti  kulturnih priredbi u okviru Vrnjačkog kulturnog leta.

U Vrnjačkoj banji su tokom prvog svetkog rata radile mnoge bolnice - pogledajte posebnu priču o desavanjima u Vrnjačkoj banji u vreme Prvog sv.rata.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Vrnjačka banja

Oceni članak

0

Newsletter