Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Banja Vrujci

Banja Vrujci

Autor
Banja Vrujci Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi na 92 km od Beograda, u valjevskoj podgorini u dolini reke Toplice. Zanimljivo je da kroz Vrujce teče reka Gornja Toplica koja i usred najveće zime ne ledi i isparava od toplote. Banja Vrujci se od seljačke banje razvija u moderan sportsko rekreativni centar. Zbog umereno kontinentalne klime otvoreni bazeni se mogu koristiti ponekad od kraja aprila pa do početka oktobra.

Lekovita voda koja izvire iz velike dubine kao i lekovito banjsko blato se koristi kao terapija prilikom lečenja raznih vrsta bolesti: reumatizam, malokrvnost, visok krvni pritisak, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, želudačna oboljenja, ginekološka oboljenja, bolesti očiju, bolesti lokomotornog aparata kao i raznih traumatskih stanja posle povreda.

Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperaturu od 26 – 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Termalne vode iznose iz dubine najfiniji mulj. Tako se hiljadama godina natapa tlo i stvaraju naslage lekovitog blata, zapravo humusa. Lekovito blato sadrži veću koncentraciju elemenata i jedinjenja nego što ih sadrži lekovita voda.

U Banji Vrujci možete isprobati masažu voćem poput maline, šljive ili lubenice.

U blizini banje možete obići prirodni spomenik Ribničku pećinu, Struganik (rodnu kuću srpskog vojvode Živojina Mišića, čija se dela proučavaju na vojnim akademijama u svetu), grad Valjevo i TešnjarRavnu Goru, crkvu u Mionici, planine Divčibare, Rajac, i manastire LelićĆelije i Bogovađa.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Banja Vrujci

Oceni članak

0

Newsletter