Polazna | Srpski | Destinacije | Mirisi rimske kuhinje u Viminacijumu

Mirisi rimske kuhinje u Viminacijumu

Autor

Pored jedinstvene arheološke građe i specifičnog istorijskog nasleđa koji krije Viminacijum (jedan od prvih vojnih utvrđenja i u vreme procvata jedan od najvećih rimskih gradova na Balkanu) , turisti koji posete ovaj rimski grad moći će i da se čulom ukusa vrate u rimsko doba.

U rimskoj kuhinji Viminacijuma može da se proba vino iz zemljanih čaša, rimski hleb bez aditiva sa namazima od maslina, graška, sira, jaja... „Cucina Romana“ je trpezarija sa dva nivoa, sa posebno dekorisanim stolicama i eneterijerom u kome dominira rezbareno drvo i sa slikama na zidovima koje predstavljaju stare freske.

Amfiteatar u Viminacijumu inače je jedan je od malobrojnih sačuvanih. Imao je oko 7.000 mesta. Gornja konstrukcija je obnovljena, izgrađena je od sibirske jele, a sačuvan je podzemni deo arene gde su se pripremali gladijatori. Prilikom obnove amfiteatra arheolozi su pronašli 50.000 predmeta od kojih 1.000 od zlata, i više desetina unikata izuzetne vrednosti. Pronađeno je i 14.000 grobova, što je najveći broj ikada pronađen iz perioda Rimske imperije. Čak i fosili mamuta stari 4,7 miliona godina. 

U narednom periodu se planira vraćanje prvobitnog izgleda Viminacijuma: drvena konstrukcija na kamenoj osnovi. U prvoj fazi biće obnovljena četvrtina gledališta sa oko 1500 mesta.

U okviru proslave 17 vekova od Milanskog edikta, na rimskom teatru u okviru Viminacijuma izvedena je predstava „Aida“, operski spektakl na otvorenom. VisitSerbia vas vodi na centralnu proslavu obeležavanja Milanskog edikta, 6. oktobra u Nišu, gde ćemo vas upoznati i sa celokupnim rimskim nasleđem Srbije. 

Šta su jeli i pili stari Rimljani?

* vino, koje se mešalo sa vodom, raznim začinima, a posebno se cenilo ono u koje je dodavan sneg. Pili su i topla vina, i ona bele, žute, crne ili boje krvi

* konzumirali su se sve vrste mesa, a posebno svinjetinu, različite vrste riba i plodove mora, kao i voće i povrće. Karakteristika rimske kuhinje je bogatstvo različitih začina

* specifičan začin bio je garum (pravi se iskuvavanjem ribe u puno soli i začina). Koristili su i neke začine koji se i danas mogu naći u upotrebi: korijander, peršun, lovor, kim, biber, beli luk, med

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Viminacium, arheološko nalazište, Milanski edikt

Oceni članak

0

Newsletter