Polazna | Srpski | Destinacije | Sve što niste znali o Mihajlu Pupinu, dostupno u novom Virtuelnom muzeju

Sve što niste znali o Mihajlu Pupinu, dostupno u novom Virtuelnom muzeju

Autor
Virtuelni muzej Mihajlo Pupin Virtuelni muzej Mihajlo Pupin

Na zanimljiv i interesantan način, kroz novi pogled, posetioci Virtuelnog muzeja su u prilici da proniknu u nedovoljno poznate informacije o Mihajlu Pupinu - naučniku, pronalazaču, profesoru i počasnom doktoru 18 univerziteta.

Muzej predstavlja životnu priču Pupinovu kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, život u Americi, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografija, naučni rad, nacionalno-političke doprinosi, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Mihajla Pupina su opisivali kao ljubaznog i šarmatnog, a kažu da je njegova životna priča podjednako interesantna kao i njegova životna otkrića. Njegovi doprinosi su menjali sliku nauke prve polovine dvadesetog veka.

Postavka je pravljena sa ciljem da otvori što više različitih tema vezanih za Pupinovo nasleđe i da posetioce podstakne na dalje istraživanje. 10 celina čini stalnu postavku muzeja, a na svaka tri meseca će biti dodavana nova mala postavka. Jedan od segmenata postavke su i Pupinovi citati poput „ništa ne cini čoveka toliko srećnim kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao ulažući u svoj rad svoje najbolje sposobnosti" koji stoji na samom ulazu u Muzej.

Takođe ćete saznati činjenice o Pupinu koje možda niste znali: poput one da je bio jedan od osnivača NASE i američkog fizičkog društva.

Autorka projekta je Aleksandra Ninković-Tešić, a virtuelni muzej možete posetiti na adresi www.mihajlopupin.rs 

Ako vas je ova priča inspirisala krenite sa nama na izlet u kojem vas vodimo do rodne kuće Mihajla Pupina i upoznajemo sa bogatstvom kulture i negovanjem tradicije. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Beograd, muzej, jednodnevni izleti, Mihajlo Pupin

Oceni članak

0

Newsletter