Polazna | Srpski | Destinacije | Park minijatura u Despotovcu, otvoren od 1. aprila!

Park minijatura u Despotovcu, otvoren od 1. aprila!

Autor
Park minijatura u Despotovcu, otvoren od 1. aprila!

Petu godinu za redom, početkom aprila otvaraju se vrata parka minijatura - jedinstvene turističke ponude u našoj zemlji. Park se nalazi na izlazu iz Despotovca ka Resavskoj pećini, a u ponudi se mogu videti srednjovekovni manastiri izrađeni u razmeti 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini.

Maketa Pećke Patrijaršije je nova, i nalazi se među ostalim od ove sezone. U parku se mogu videti makete manastira Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana i Mileševe staće.

Jedinstveni muzej maketa nastao je po ideji bivšeg rudara Milenka Ilića, u čijem dvorištu se i nalazi ovaj park minijatura. Do sada je predstavljeno 14 sakralnih objekata, a plan je da ih u budućnosti bude 35. Na početku će uraditi makete Hilandara i makete manastira sa Fruške gore. Na kraju te liste su ostale građevine, kao Beli dvor i Milošev konak.  

    

Park površine 3000 m2 je do sada posetilo više od 25.000 turista iz Srbije i sveta. Park je otvoren za posetioce do 1. novembra, od 10 do 18 časova.  Cena ulaznice je 100 dinara za individualne posetioce, a 80 dinara za organizovane grupne posete.  

Park Maketa izvan sadašnjeg vremena i prostora vraća nas precima i istoriji. Predočava nam svet oko nas iz neke druge perspektive.

Park Maketa je samo jedan deo ponude Despotovačke opštine. Priroda je bila veoma darežljiva prema okolini Resave. Mnogobrojne prirodne lepote stoje već decenijama pod zaštitom države.

Despotovačka banja sa izvorom termomineralne vode koje dolaze iz dubina preko 1000 m lečilište je vekovne tradicije. Manastir Manasija u kojem je despot Stefan napisao svoje čuveno Slovo ljubve i koji je nekad bio centar srpske kulture i u kojem je radila Resavska prepisivačka škola, biser je Resavskog kraja i srednjoveovnog graditeljstva. Resavska pećina je svakako najveći adut ovog kraja, prva uređena pećina u Srbiji, jedinstven speleološki objekat. Spiralna staza kojom se kreću posetioci prolazi kroz 8 dvorana smeštenih u dva nivoa. Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk nalaze se u podnožju planine Beljanice. Ovaj spomenik prirode se ističe kao izuzetan primer gravitacionih vrela i jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Senjski Rudnik se obnavlja i ovaj najstariji rudnik u zemlji postaće kulturno-turistički spomenik. Tu se još mogu videti trošne rudarske kuće građene još pre Prvog svetskog rata, ulice od oblutaka i stare kaldrme od kocke.

Suština turističke ponude ovog kraja je spoj prirodnih retkosti, nespecifične lepote i spomenika srpske srednjevekovne kulture, pri čemu se sve lokacije nalaze na udaljenosti od oko 30km.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

1.00

Newsletter