Polazna | Srpski | Destinacije | Svi gradovi Emira Kusturice!

Svi gradovi Emira Kusturice!

Autor
Emir Kusturica Emir Kusturica

Naš poznati reditelj prvo je počeo sa „životnim projektom“ kada je snimao „Život je čudo“ i napravio čitav grad – Drvengrad. Nastavio je sa oživljavanjem Višegrada pravljenjem Kamengrada. U budućnosti nas verovatno čeka još jedan Kusturica grad – Kraljevgrad.

 

Svedočanstvo nekadašnje planinske gradnje!

Na razmeđi Zlatibora i Tare, na brdu Mećavnik, ugnjezdilo se naselje Drvengrad - pravi mali grad izgrađen od brvana zlatiborskih, tarskih i šarganskih četinara.

U Drvengradu ćete se upoznati sa tradicionalnim zlatiborskim stilom u kojem su izgrađena 22 objekta. Prošetaćete se ulicama Brus Lija, Federika Felinija, Džima Džarmuša, Žana Vigoa, trgom Nikole Tesle ili Dijega Maradone. Privući će vas nevelika crkva-brvnara posvećena Svetom Savi. Isprobajte i razne đakonije po kojima je ovaj kraj poznat, u restoranima Viskonti ili Lotika, popijte kafu u kafeu Prokleta avlija ili okusite parče torte u poslastičarnici Ćorkan. Šta još možete videti? Biblioteku „Ivo Andrić“; galeriju „Macola“ (sa suvenirima, vinima, čajevima i umetničkim rukotvorinama); bioskop „Stenli Kjubrik“; sportska hala, bazen...  i to sve u gradu skrivenom u magičnoj lepoti prirode Užičkog kraja.

   

Drvengrad ima status grad-hotela (kao Sveti Stefan u Crnoj Gori) sa četiri zvezdice. 

Zašto je mesto tako čarobno? Najpre zbog Mokre Gore i Šarganske osmice (koja će vas odvesti preko 5 mostova i 20 tunela), i to najužom prugom u Evropi. U blizini je ZlatiboraČajetine (poznato po odličnoj pršuti), Tare, jezera Zaovine, Stopića pećine za prave avanturiste, sela Kremna, poznatog po srpskim „prorocima” Tarabićima.

Posle grada u drvetu, grad u kamenu!

Kusturica zajedničkim sredstvima sa opštinom Višegrad, gradi i grad od kamena, sa divnim pogledom na višegradsku ćupriju. Kameni srednjovekovni grad inspirisan je delima i likovima Ive Andrića, čija bista se nalazi na centralnom trgu. Kamengrad ili Andrićgrad još nije u potpunosti dovršen, ali se već sada vide njegove arhitektonske odlike: mešavina različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posetioci će moći da se vrate u prošlost kroz objekte kulture: renesansno pozorište, repliku srednjovekovnog manastira Dečani, Muzej Ive Andrića, galerije. Turistički objekti su takođe posebni: replika hotela Ritz iz Pariza, 2 hostela, Karavan saraj i Vizantijski dvor.

U Andrićgradu, na površini od 14.000 metara kvadratnih, biće još i Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku, Akademija lepih umetnosti, zgrade Opštine i konzulata, marina, heliodrom, zanatske radnje... i još mnogo čega drugog što bi od Višegrada trebalo da napravi raskrnicu svetova, kao što je to bilo u literaturi.

Grad u dolini koju su i kraljevi voleli!

Posle magičnog Drvengrada i neverovatnog Andrićgrada, planira se i gradnja srednjovekovni grada, između Žiče (gde su se srpski kraljevi krunisali) i Studenice (spomenika vizantijske i srpske umetnosti), kraj srednjovekovne tvrđave Maglič, u samoj klisuri Ibra!

Emir Kusturica, kako je najavljeno, podržaće i gradnju ovog projekta i u finansijskom smislu. Očekuje nas gradnja replike starog srpskog sredjovekovnog grada koji će imati sve arhitektonske elemente srednjovekovnog grada, ali i savremene životne sadržaje od značaja za verski, zdravstveni ili omladinski turizam.

Kraljevgrad  bi mogao biti izgrađen na površini od oko četiri hektara, kao gradić sa dva trga, opasan kulama kao u srednjem veku, i trebao bi da daje jasniju sliku o tom dobu, koje sada ponajviše živi u poeziji i knjigama. Knežev dvor, oružje i oruđe iz srednjeg veka biće deo turističke ponude.

A u okolini zaista ima još štošta da se vidi: grad Kraljevo, manastiri: Žiča, Studenica, Gradac. Tu su četiri prelepe planine, kao reka Ibar namenjena raftingu.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zapadna Srbija, Raska i Dolina Ibra

Oceni članak

0

Newsletter