Polazna | Srpski | Destinacije | Stogodišnje hidrocentrale u Srbiji i dalje rade!

Stogodišnje hidrocentrale u Srbiji i dalje rade!

Autor
Hidrocentrala "Vučje" Hidrocentrala "Vučje"

Srbija danas ima pet hiodrocentrala starijih od 100 godina: „Pod gradom”, „Vučje”, „Sveta Petka”, „Gamzigrad” i „Moravica”. Proizvodnja elekrtične energije u ovih pet elektrana zanemarljiva je sa stanovišta potreba savremenih potrošača, ali njihov značaj nije u brojevima, već u tome što predstavljaju početak modernog doba u Srbiji.

Prve hidroelektrane u Srbiji inicirali su ugledni i bogati građani, trgovci, vlasnici mlinova, strugara, tkačnica, koji su se udruživali u akcionarska društva i polagali kapital u obliku akcija. Sve ove hidroelektrane izgrađene su pre Prvog svetskog rata, na inicijativu Đorđa M.Stanojevića (profesora i rektora Univerziteta u Beogradu).

Hidrocentrala „Pod gradom“ u Užicu

Stara hidroelektrana u Užicu na reci Đetinji, koja danas služi kao muzej koji posećuju turisti počela je sa radom 1900. godine, kada je počela sa proizvodnjom struje i osvetljavanjem grada.

To je bila prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu, samo pet godina posle centrale na Nijagari. Koliko je gradnja ove elektrane bila važna govori i činjenica da je kamen temeljac postavio je kralj Aleksandar Obrenović 1899. godine, a „Simensove“ mašine dopremljene su iz Beča.

Osmislio ju je Đorđe Stanojević, vodeći stručnjak među tadašnjim srpskim fizičarima, da bi pomogao osnivačima prve užičke tkačnice kojoj je nedostajao jeftin i siguran energetski izvor. O stanju duha koji je pratio otvaranje hidrocentrale, govori se i danas. Seljaci iz okolnih mesta su se pitali „kako od vode postaje vatra, kako vatra preko žice prolazi u sobu, a da ne zapali kuću“ (knjiga „Užice i okolina“ Stevan Ignjić)

Centrala je jedan od simbola grada Užica, 2000. godine je obnovljena i može ponovo da proizvodi struju, ali uglavnom služi kao Muzej tehnike. Proizvodnja u ovoj elektrani sada je dovoljna da radi celokupna javna rasveta u Užicu.

Radno vreme elektrane je od 9 do 17 radnim danima i subotom.

Hidrocentala „Vučje“, kod Leskovca

Dve godine posle hidrocentrale na reci Đetinji u Užicu puštena je u rad hidrocentrala u selu Vučju, na reci Vučjanki.

Ova hidrocentrala je 2005. uvrštena u listu „Milestone“ svetsku baštinu koju čine objekti, pronalasci i dostignuća od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike.

Da bi struja stigla od Vučja do Leskovca, izgrađen je dalekovod koji se smatra prvim dalekovodom u Srbiji.

Hidrocentrala „Vučje“ sagrađena je od kamena i čini jedinstven sklad sa prirodom koja je okružuje, planinskim stenjem i bistrom rekom. Kada proizvodi energiju ne škodi prirodi, a voda koja pokreće turbine vraća se u rečni tok.

Hidrocentrala „Sveta Petka“, kod Niša

1908. godine svetlost koja je stigla u Niš, značila je njegovo prerastanje iz kasabe u modernu varoš.

Ovu po kapacitetu malu hidrocentralu u rad je pustio prestolonaslednik Đorđe Karađorđević, a značila je novi život i novu „svetlost za budućnost“ žiteljima Niša. Struja je stizala iz Sićeva u Niš dalekovodom dugim 25 kilometara.

Hidrocentrala  „Gamzigrad“, kod Zaječara

1909. godine izgrađena je na Crnom Timoku . Najpre je osvetljena varoška pijaca koja se nalazila na mestu današnjeg trga, a potom i ostatak grada. Hidrocentrala „Gamzigrad“ ima status minielektrane-muzeja, a neprekidno je u pogonu preko 100 godina. Ona i danas radi, ali dosta manjim intezitetom nego kada je izgrađena. Spomenik je kulture na otvorenom. Danas je u krugu centra izgrađen „Nastavno-obrazovni rekreacioni centar“ za odmor radnika, penzionera  održavanje poslovnih i stručnih skupova. U njenom dvorištu se nalaze bronzane biste Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića.

Hidrocentrala „Moravica“, u Ivanjici

Hidrocentrala u Ivanjici puštena je u rad 1911. godine. Bila je to peta hidrocentrala u Srbiji, a Ivanjica je tada imala svega 200 kuća.

„Centrala“, kako je nazivaju meštani, nezaobilazni je simbol celog moravičkog kraja, deo je privrednog nasleđa, a sve zajedno sa akumulacionim jezercetom i vodopadom i činjenicom da se nalazi u najlepšem delu grada, prava je atrakcija.

Iako danas hidrocentrala ima simbličnu energetsku ulogu jer proizvede struje koliko Ivanjica potroši za dva dana, njena istorijska uloga je daleko veća. Nedavno je potpuno rekonstruisana i služi i kao muzej.

   

Pogledajte i naš predlog za obilazak ovih jedinstvenih lokaliteta Srbije.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter