Polazna | Srpski | Destinacije | Radovi na restauraciji Sinagoge u Subotici ponovo počinju!

Radovi na restauraciji Sinagoge u Subotici ponovo počinju!

Autor
Radovi na restauraciji Sinagoge u Subotici ponovo počinju!

Subotička Sinagoga, spomenik kulture, jedna od najlepših građevina secesije na našim prostorima, sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora. Jedna je od veoma retkih jevrejskih crkava u ovom stilu, druga je po veličini u Evropi i treća u svetu, i nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. Nakon dugogodišnje nebrige, počinje njena restauracija.

Odlikuju je smela i moderna arhitektonska rešenja, ukrasi od vitraža, opeka i bojena žolnai keramika, kao i upotreba novih arhitektonskih rešenja (koriščenje čelične konstrukcije i gipsa). Kitnjasti ukrasi (stilizovane latice ruža, ljiljana, karanfila i paunovog perja) se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Ova monumentalna građevina se sastoji od četiri manje kupole koje simbolišu četiri strane sveta a oslonjene su na veliku, centralnu kupolu, koja simbolizuje univerzum.

Sinagoga je zaštićen spomenik kulture u Subotici i predstavlja uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja prognanih i ubijenih u fašističkim logorima u Drugom svetskom ratu. Ima kulturni i religijski značaj za jevrejsku zajednicu, predstavlja tradiciju Subotice i poseduje turističku vrednost za grad.

   

Obnova Sinagoge

Zgrada je, međutim, iako pod zaštitom UNESCO-a, u veoma lošem stanju, i praktično već decenijama stoji zatvorena. Skoro pola veka u njoj se ne održavaju verski obredi, jer je unutrašnjost gotovo potpuno ruinirana. Obnova je u nekoliko navrata započinjana, a izvršeno je nekoliko delimičnih rekonstrukcija i to ponajviše na krovu i pojedinim delovima fasade. Sređivanje se iznova nastavlja i u 2013. godini. Kao početak aktivnosti planirano je obnavljanje severoističnog dela fasade (IPA program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija), a tokom godine se planira uređenje i ostalog dela fasade putem drugih donacija. Potom se planira i unutrašnje uređenje.

Zbog stanja u kakavom se danas nalazi, organizacija „World monument watch“ Sinagogu je tri puta za redom uvrstila na listu sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.

Nakon sređivanja Sinagoga u Subotici, koja je jedna od 10 najugroženijih sinagoga u svetu, bi trebalo da bude ne samo jevrejski hram nego i koncertna dvorana. Time će se doprineti da Panonska Barselona ponovo zasija punim sjajem.

Kada je građena, bio je to jedan od ambicioznijih poduhvata Jevreja u izgnanstvu i odlikovala ju je nesvakidašnja lepota. 

   

 Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Subotica

Oceni članak

0

Newsletter