Polazna | Srpski | Destinacije | Užice, neobičan krajolik, erski humor i jedna bista iza Muzeja

Užice, neobičan krajolik, erski humor i jedna bista iza Muzeja

Autor
Užice, Zapadna Srbija Užice, Zapadna Srbija

Čudnovat grad na obali reke Đetinje. Brdsko – planinski predeo okružen Tarom, Zlatiborom i Povlenom, sa toliko ravnice dovoljnom da popuni neveliki centar grada koji se gotovo odmah u začetku pretače u brda.

Razbijen u takvim krajolicima, grad se najbolje upoznaje ako ga posmatramo sa tvrđave iznad grada - Starog grada Užičkog.

Utelovljen tako u kotini, nekadašnji Kapedunum i jedan od Titovih gradova, presečen je hladnom Đetinjom koja polovi grad na stranu u kojoj su se naselili Hercegovci i stranu doseljenika iz Crne Gore. Kuće odavde izgledaju kao da jedna na drugoj stoje, nabacane tako na brdima. Strmi putevi koji vode do njih (ka Pori, Palestini, Zabučju, Terazijama, Dovarju, Čukalovini, pa gotovo i svim drugim delovima grada) specifičnost su Užička, olakšavaju silazak u grad, a otežavaju vraćanje kući.

Pogled se dalje upravlja prema zgradama grada, hotel Zlatibor sa fasadnom modom golog betona savršeno nazvan Sivonja prvi se ukazuje, i mnogima je asocijacija na ovaj grad Zapadne Srbije. Užičani su inače poznati po tom davanju imena zgradama – tako da neki od njih žive u Crnoj dami, Lepoj Breni, Malom mravu, Šarulji, Teletu.

Gradski trg, Trg mladosti, u samom srcu grada, jedino je mesto sa kojeg se pogled nesmetano pruža ka nebu. Urbanistički rešen kao scenski prostor, održava tu svoju namenu i dalje. Sve generacije Užičana se na ovom trgu okupljaju i gotovo da se zna koga na kojem mestu možete videti. Deca uvek jure po sredini, penzioneri su na klupama, školarci na stepenicama (nekada, po tome gde sede, mogli ste znati i ko koju vrstu muzike sluša ili u koju školu ide). Savremeni trendovi iznošenja stolova i stolica kafića na javne prostore, suzili su prostor gradskog trga i donekle mu narušili šarm. Trg se nekada nazivao i Trg partizana i na njemu je godinama egzistirala bista Josipa Broza Tita, da bi posle raspada SFRJ bila sklonjena i sada ležerno počiva na travnjaku iza zgrade Muzeja. Narodna biblioteka i Narodno pozorište (čijim se akustičnim salama i glumcima mnogi Užičani ponose) natkriljuju prostor trga, koji se od njih čitavom širinom spušta u više nivoa prema glavnoj ulici. Ulica Dimitrija Tucovića se radnim danima posle šest sati, i vikendom, zatvara za saobraćaj i postaje šetališna zona. Ovde su banke, pekare, kafići, prodavnice, zgrade (često tako i bez reda, jedni kraj drugih). Tu su i zgrada Skupštine opštine sa lepotom nekadašnje arhitekture. Gimnazija - najstarija prosvetna institucija ovog dela Srbije. Stara česma kod Malog parka sa izvorom pitke i hladne vode. Saborna crkva svetogvelikomučenika Georgija, bakarnog krova sa crkvenim tornjem na kojem je sredinom 19. veka postavljen prvi javni sat. Crkva Svetog Markasa strmim i visokim krovom, pokrivena šindrom, sa drvenim tornjem, pored koje se nalazi lep, upečatljiv drveni zvonik.Jokanovića kuća (ili Pecara), sada spomenik kulture kazuje priču o 19. veku i ovoj trgovačkoj porodici. Gradska galerija izložbama vraća u savremeno doba. Narodni muzej otkriva kulturno – istorijsko blago grada.

Veliki park, Hala sportova i Ružića česma, prenose pogled na drugu stranu reke Đetinje. Šetališnom stazom stižemo do Plaže i Hidrocentrale - simbola grada, neverovatnog poduhvata, prve električne centrale u Evropi podignutoj po Tesllinim principima, pet godina nakon podizanja iste takve na Nijagari. 

Iz kotline Užičke pogled se neminovno upravlja ka brdima izvan grada, gde se u prirodi odvija posve novi život. Verovatno nepresušna inspiracija piscima ovog kraja, Ljubomiru Simoviću, Milutinu Uskokoviću i neverovatnom Sretenu Mariću. 

A Ere baš kao u anegdotama, gostoljubivi, dovitljivi i duhoviti, nastanjeni u gradu u kojem su Turci kada su ga osvojili, ostali naredna četiri veka! 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zapadna Srbija, Užice, hotel zlatibor, hotel uzice, đetinja

Oceni članak

0

Newsletter