Polazna | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr.

Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr.

Jun

15

2012

0
Komentara

Reka Jerma

Autor

Manastir Poganovo Manastir Poganovo
Reka Jerma izvire kod sela Klisura, par kilometara istočno od Vlasinskog jezera. Prelazi u Bugarsku, probija Trnovsko Ždrelo i potom se vraća nazad u Srbiju. Tu ona razdvaja masiv Greben i Vlaške planine. U prostranom Pirotskom polju Jerma se uliva u Nišavu. Pored reke su Rimljani pravili svoje letnjikovce a srpska vlastela manastire. I jedni i drugi su imali oko za lepotu klisure i potrebu za lekovitim banjskim vodama.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

15

2012

0
Komentara

Planina Jastrebac

Autor

Planina Jastrebac Planina Jastrebac
Pričaju ljudi da je nakad davno na visokom i golom planinskom vrhu jastreb svio gnezdo. Na grančicama koje je nosio u kljunu nalazile su se i semenke koje su mu ispadale po planini. Vremenom je na planini niklo visoko drveće a planina je nazvana Jastrebac. Pomenuti jastreb je izdašno rasipao semenje jer je Jastrebac verovatno najšumovitija planina Srbije. Guste šume čine planinu bogatom i vodenim tokovima koje iz planinske utrobe izvlače pored lekovitih minerala i respektujuću količinu zlata. Retki ispirači zlata u Srbiji tvrde da posle Peka vode Jastrebca i Kopaonika nose najviše zlata. Za stanovnike Kruševca i Prokuplja koji se nalaze u podgorini Jastrepca najveće blago su šume i vode Jastrebca.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Kanjon Pčinja

Autor

Reka Pčinja Reka Pčinja
Reka Pčinja izvire ispod Dukat planine na krajnjem jugoistoku Srbije. Nepunih dva kilometra od Trgovišta, na desnoj obali reke, se izdižu moćne kupaste stene koje stanovnici nazivaju Vražiji kamen. Kamene kupe su visoke pedesetak metara i na vrhu jedne od njih se nalazi mala crkva iz četrnestog veka. Crkva je posvećena Bogorodici. Meštani dolaze u crkvu ali se nerado venčavaju i krste decu u crkvi. Priča se da su se u crkvi venčali bogat mladić I sirota devojka uprkos protivljenju roditelja. Kada je venčanje obavljeno, gočobija je udario u goč, da počne slavlje. Konj ispod mladoženje se uplašio i propeo I on je pao u ponor. Mlada je skočila za njim.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

1
Komentara

Požega

Autor

Podpećka pećina Podpećka pećina
U prostranu Požešku kotlinu se sliva reka Skrapež sa severa, Moravica sa juga i Đetinja sa zapada. Na istok legano otiče Zapadna Morava ka tesnacu između Ovčara i Kablara. Prohodnim rečnim dolinama su došli prvi stanovnici u plodnu kotlinu pre više od četriipo milenijuma. Plemena su dolazila i odlazila ali kotlina je bila stalno nastanjena. O tome svedoči ilirska nekropola, rimske iskopine, srednjevekovni manastiri… Požega je i danas značajna drumska i pružna raskrsnica. Pruga ne vodi samo dolinom Moravice iako je u Ivanjici poodavno napravljena zgrada železničke stanice. Požega je železničkim i drumskim saobraćajem dobro povezana sa svim krajevima Srbije a kako ima zanimljivu okolinu mogla bi da postane značajna turistička destinacija.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Prolom Banja

Autor

Prolom Banja Prolom Banja
Desetak kilometara severnije vode su prošle kroz blagotvornije slojeve i izbile kod sela Prolom. Ove vode su niskomineralizovane sa velikim brojem minerala u malim količinama. i imaju izraženo prirodno diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Pogodne su pri lečenju bolesti bubrega, mokraćnih kanala, organa za varenje, perifernih krvnih sudova, vanzglobnog reumatizma i bolesti kože. Pored pomenute Đavolje varoši i u neposrednoj blizini banje se nalazi i crkva-brvnara posvećena svetom knezu Lazaru.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Đerdap

Autor

Đerdap Đerdap
Iako nije najduža Dunav je svakako najznačajnija evropska reka. Preseca kontinent od severozapada do jugoistoka i spaja preko sistema kanala Severno i Crno more. Na njegovim obalama se nalaze četri evropske prestonice, stari gradovi koji su sprečavali najezdu osvajača i nebrojeni mostovi koji povezuju njegove široko razdvojene obale. To je najznačajnija evropska saobraćajnica i put kojim rado plove turistički brodovi. Dunavom je oteklo i Panonsko more. Najlepši deo reke se nalazi upravo na mestu gde su reka i more provalili bedeme Karpata. Možda je baš taj priliv vode u Crno more doveo do prodora vodene mase kroz Bosfor i Dardanele i stvorio mit o Atlantidi, odnosno biblijski potop.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Kosjerić

Autor

Taorska vrela Taorska vrela
Reka Skrapež je skrpljena od više malih rečica koje izviru na južnim padinama Povlena, Maglješa i Maljena. Pored reke se provlači deonica Barske pruge koja spaja Valjevo sa Kosjerićem i Požegom. Leva rečna obala se blago izdiže ka Maljenu i poznatom odmaralištu Divčibare koje se nalazi na njegovom zaravnjenom vrhu. Na desnoj, brežuljkastoj obali se nalaze gradić Kosjerić i slikovita planinska sela. Na padinama Povlena se nalazi selo Donji Taor. Iznad sela na Taorskim vrelima počinje svoj tok najveća i najlepša sastavnica Skrapeža. Voda se preliva preko bezbrojnih bigrenih terasica i oslikava najlepši prizor Srbije.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Pusta reka

Autor

Caričin grad Caričin grad
Na zapadnoj strani planine Kukavice se nalazi široka, plodna dolina. Dolinu preseca reka koja se posle obilnih kiša izlivala daleko van korita. Kažu da je jednom prilikom u nabujaloj reci smrt našlo devetoro braće. Od tada se i reka i dolina zovu Pusta reka. U međuvremenu je napravljeno veštačko jezero i više nema poplava ali ime je ostalo. Na obodu Puste reke se nalazi veliko arheološko nalazište Caričin grad. Ovaj grad je podigao car Justinijan u šestom veku. Naselje Justinijana Prima ima tri utvrđena dela; Akropolj, Srednji grad i Donji grad. Otkriveno je devet bazilika puno javnih i rezidencijalnih zgrada.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Srbija među šljivama, Valjevska Podgorina

Autor

Soko planina Soko planina
Valjevske planine su produžetak starovlaške visije i pružaju se zapadno od Valjeva ka ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen na koji se nadovezuje Povlen, Jablanik pa uporedo Bobija i Medvednik a potom Sokolska planina, Jagodnja, Boranja i na kraju se Gučevo strmo spušta ka Loznici. Planine nisu mnogo visoke, najviša tačka lanca Mali Povlen dostiže do1347 metara, ali su teško prohodne. Guste šume i duboki rečni kanjoni su nevoljno propustili uzane i krivudave puteve da spoje raštrkane zaseoke koji su se ugnezdili na strmim planinskim padinama ili ušuškali u toplim, nevelikim župama.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Jun

13

2012

0
Komentara

Dvorci Vojvodine

Autor

Dvorac Fantast Dvorac Fantast
Na teritoriji Vojvodine postoji 28 dvoraca. Neki od njih su sačuvali stari sjaj i postali su muzeji. Drugi su pretvoreni u turističke objekte ili škole. Priča o vojvođanskim dvorcima je priča o bogatim porodicama Duđerski, Lukač, Stratimirović… Dunđerski su najprisutniji u istorijskim podacima, u poeziji i legendama. Došli su iz Gackog krajem XVII veka. Kažu da je Avram Dunđer radio kao nadničar i da je iskopao ćup zlata. Njegov sin Gedeon – Geda je za taj novac kupio imanje kod Bečeja. Najbogatiji član porodice je bio Lazar Dunđerski. Imao je ćerku Lenku i bio je veliki prijatelj pesnika Laze Kostića. Laza je bio zaljubljen u Lenku, mladu, lepu i obrazovanu ćerku svoga prijatelja.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 137 | prikazano: 91 - 100