Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | Goldštajn: Princip u svom vremenu bio borac za slobodu

Goldštajn: Princip u svom vremenu bio borac za slobodu

Autor
Goldštajn: Princip u svom vremenu bio borac za slobodu Goldštajn: Princip u svom vremenu bio borac za slobodu

VAŠINGTON - Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živeo bio borac za slobodu, izjavio je danas poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldštajn. Goldštaj je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, posle tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocenio da ne mogu današnja merila o tome šta znače atentati da se primene na doba pre 100 godina.

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vreme je to bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu", kazao je Goldštajn, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, aktuelizovana je prošle nedelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret Mekmilan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom.

Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.

Izvor: Tanjug

10.11.2013.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Prvi svetski rat, Gavrilo Princip

Oceni članak

0