Čudesni ćelavi Isus iz Rsovaca

Autor
Neobična freska Isusa Mladenca bez kose i sa božanskim oreolom Neobična freska Isusa Mladenca bez kose i sa božanskim oreolom

Srbija je jedina zemlja na svetu koja ima neobičnu fresku Isusa Mladenca bez kose i sa božanskim oreolom.

SVAKE poslednje nedelje u mesecu meštani sela Rsovci, njihovi gosti i vernici odlaze u malenu Pećinsku crkvu da se pomole Bogu. Za vernike to je čin bogosluženja i molitva, a za turiste izuzetna prilika da vide jedno od malobrojnih čudesa Srbije.

- U malenom hramu, od svega pedesetak kvadrata, posvećenom Svetom Petru i Pavlu, sveštenstvo i vernici se mole ispod freska sa likom Isusa Hrista Mladenca, koga je lokalni zograf prikazao bez kose. "Ćelavi Isus" je naslikan u drugoj polovini 13. veka na severnom zidu crkve. Prikazan je, da čudo bude veće, u budističkoj odeždi i u osmougaonoj svetlosnoj mandorli ili zvezdi - svedoči Dragan Bosnić, hroničar srpskih čudesa i majstor fotografije, koji je ovu svetinju predstavio u svetskoj javnosti u knjizi "Čudesna Srbija".

Selo Rsovci se nalazi na delu Stare planine koji meštani nazivaju Gornji Visok. Udaljeno je 23 kilometra od Pirota. Zanimljivo je zbog očuvane arhitekture i neobičnog brda Kalik koje je dekorisano nebrojenim pećinama. U jednoj od njih se nalazi Pećinska crkva, koja je nastala pregrađivanjem jedne od brojnih pećina.

- Freska Isus Hrist Mladenac je jedinstvena u srpskom fresko slikarstvu i u hrišćanskom svetu. Nema preciznih podataka kako je ova čudesna frska nastala, ali se pretpostavlja da su je u vreme vladavine kneza Lazara oslikali isposnici sa Sinaja, koji dolazili u Srbiju. U to doba isposnice kao hramovi nisu bile podložne episkopskim kanonima, pa se veruje da su lik Isusa nacrtali na steni sami isposnici iz Pećinske crkve - kaže Dragan Bosnić.

Jedna grupa stučnjaka za fresko skikarstvo smatra da je lik mladog "Ćelavog Isusa" delo slikara ili grupe majstora, koji su bili pod jakim uticajem raznih hrišćanskih religija. Tek kamera majstora fotografije Dragana Bosnića zabeležila je da je "Ćelavi Isus" mlad čovek, sa gotovo dečijim likom, bucmastim obrazima, plavim očima i božanskim oreolom. Grudi i ruke su mu goli, jer na sebi ima beli ogrtač. Ne drži krst, ali ima podignuta tri prsta kao znak krštenja.

- Freska danas lepotom privlači veliki broj vernika i turista - otkriva hroničar Dragan Bosnić.

Hram Svetog Petra i Pavla je atraktivni srednjovekovni spomenik kulture sa ostatkom fresaka iz 13. veka. Uživa zaštitu države. Crkva se nalazi u steni, gde su u kameni masiv uklještena vrata i dva prozora. Do pre desetak godina i pomenuta crkva je bila zapuštena, a onda je uz angažovanje crkvenih vlasti, stručnjaka, ali i samih meštana podignut zvonik, a ulaz u pećinu je osiguran vratima. Udruženje za očuvanje tradicije i starih zanata "Damsko srce" konkurisalo je projektom za izradu kamene staze kod Svetske turističke organizacije, koja je odobrila 13.000 dolara. Danas se do Pećinske crkve i "Ćelavog Isusa" dolazi kamenitom stazom.

 

BOGORODICA SA KRILIMA MEĐU mnogobrojnim freskama u manastirima širom Srbije postoje još dve koje su toliko neobične da kod vernika izazivaju nevericu. U manastiru Sukovo dve freske - Sveti Kristofer živopisan sa konjskom glavom i Bogorodica oslikana sa krilima, predstavljaju raritet u celom hrišćanskom svetu.

Autor: Marko Lopušina | 03. novembar 2013. Izvor: Novosti

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Stara Planina, manastiri

Oceni članak

0