Brod burne istorije kao muzej na Ušću

Autor
Austrougarski brod "Bodrog" Austrougarski brod "Bodrog"

Austrougarski brod "Bodrog", sa kojeg su 1914. godine ispaljene prve topovske granate na Beograd, i koji je tokom duge istorije tri puta bio potopljen, trebalo bi da bude preuređen u muzejski prostor koji bi se nalazio na ušću Save u Dunav, kazao je ministar odbrane Nebojša Rodić.

Pitanje sudbine broda bogate istorije, pokrenuo je u Skupštini Srbije poslanik SPO Žika Gojković, a Rodić je odgovorio da je ideja da se brod, koji se nalazi na Adi huji gde služi kao pristan, izvuče iz vode i preuredi u muzejski prostor gde će moći da se pogledaju zbivanja u Srbiji od 1914. do 1918. godine i da bude spreman za obeležavanje kraja Prvog svetskog rata.

Naš plan je da se brod izvuče na kopno i da bude lociran na ušću Save u Dunav kao što je bilo 1914. godine na početku Velikog rata, rekao je Rodić, u delu sednice kada poslanici postavljaju pitanja članovima vlade.

Kako je naveo, nema sredstava da se taj brod vrati u plovidbu, što je šteta, dodaje, budući da je samo 10 takvih brodova napravljeno u svetu.

Podsećajući na njegovu burnu istoriju, ministar je ukazao da je korito broda napravljeno 1904. godine, a da je 10 godina kasnije korišćen za ispaljivanje prvih granata na Beograd, da bi ga 1918. godine prvi put potopili Austrijanci, a da je nakon tri godine izvađen iz Dunava.

Ista sudbina ga je zatekla 1941. godine kada je ponovo potopljen, ali je tada to učinila Vojska kraljevine Jugoslavije, da bi ga 1944. potopili domobrani Hrvatske.

Taj brod, koji nosi ime po reci "Bodrog" koja izvire u Slovačkoj, a uvire u Mađarskoj, sada je deo naše istorije, ukazao je Rodić.

Plan je i, kako je rekao ministar odbrane, da se na istoj lokaciji koja je planirana za brod “Bodrog” postavi mini-podmornica koja je pripala Vojsci Srbije kako bi se na tom prostoru koji koristi rečna flotila Vojske Srbije napravio izložbeni prostor.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Prvi svetski rat, WWI tekst iz novina

Oceni članak

0