Iriške breskve

Autor
Iriške breskve Iriške breskve

Iako je Iriški kraj tradicionalno orijentisan na uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, poslednjih godina ovdašnjim krajolikom dominiraju voćnjaci. Najzastupljenije su breskve. Razmišljajući o temi za ovaj blog, setih se jednog veselog popodneva prošlog leta. Prolazeći kolima južnim padinama Fruške gore, uživali smo u pogledu na predivna stabla čije su se grane povijale pod teretom zrelog voća. Kod jednog on njih, pažnju nam je privukao čovek sa šeretski nakrivljenim šeširom koji se udobno zavaljen u ligeštulu ispred svog voćnjaka prodavao breskve.

Zaustavili smo se i kroz spušten prozor upitali koliko košta kilogram bresaka? Ne menjajući pozu doviknuo nam je: „Izađi iz kola i dođi da probaš!“ Jeste da je zvučalo grubo, ali, bilo je i nekakvog šarma u toj rečenici. Nakon što smo prišli improvizovanoj tezgi, prepunoj gajbi zrelih bresaka, čovek, sad već na nogama i spreman da usluži mušteriju, pojasnio nam je poreklo svoje malopređašnje grubosti: „Šta me pitate koliko koštaju? Imam one za 50 dinara, za 100, za 150, a imam i one za džabe!“ Pitamo koje su to za džabe, a on nam pokaže rukom na kofu u kojoj su bile one mekane, prezrele i po pravilu najslađe breskve. Kaže: „Evo ove su džabe. Probajte slobodno.“ Pogađate, pošteno smo se najeli, a nismo ni otišli praznih ruku... J

Šalu na stranu, Irig je zaista orijentisan na tzv. „zelenu industriju“, a plan je da do 2012. godine bude zasađeno još 700 hektara novih voćaka. Realizacija tog plana je u toku i za sada deluje kao da će biti u potpunosti realizovan. Kako to obično biva, startni entuzijazam (koji se ogleda pre svega u hektarima novih zasada), nije baš sasvim opravdan. Naime, tržište svežeg voća i povrća poslednjih godina sve više se sa zelenih pijaca seli u supermarkete. Kao i uvek, trgovci su okrenuti samo i isključivo profitu i tu domaći proizvođač najčešće gubi trku. Iako jeftinije u startu, domaće voće se teže prodaje, samo zato što su rabati veći na onom uvoznom.

Nadu ipak bude trgovci iz Rusije koji su poslednjih godina ponovo počeli da otkupljuju breskve u vreme berbe. Samo prošle godine, na tržište Moskve je pravo iz Iriga otišlo 750 tona prvoklasne breskve i nektarine. O kvalitetu voća iz ovog kraja svedoči kako činjenica da na Moskovskom tržištu postiže cenu od čak 3 eura za kilogram bresaka, tako i ona sad već zaboravljena Fruktalova fabrika, koju su Slovenci ovde podigli davnih dana, još pre raspada stare Jugoslavije. U Irigu su otvorili fabriku za proizvodnju sokova, jer im tu bila najkvalitetnija ponuda svežeg voća, koje su oni odmah prerađivali i posle nam prodavali sokove po prilično visokim cenama. 

Nekako, opšti je zaključak da smo uvek znali da proizvedemo najbolje, ali da nikad nismo sasvim savladali lekciju o tome kako iz najboljeg zaraditi najviše. U nadi da ćemo uskoro naučiti nešto iz svega prethodno iznesenog, poruka za kraj se nekako sama nameće: Kupujmo domaće!!!

Autor: mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Irig, gastronomija

Oceni članak

0