Futoški kupus - tajna savršene sarme

Autor
Futoški kupus Futoški kupus

''Futoški kupus'' ili kupus iz Futoga? Ukoliko bismo sada postavili pitanje na temu ''koliko smo spremni da sve što je starinsko, a kvalitetno, sačuvamo od zaborava?'', odgovor bi verovatno bio ''malo'' ili još gore ''vrlo malo''. A da više radimo, a manje zaradimo, to tek ne dolazi u obzir, rekla bi većina ljudi. Većina da, ali ne i futožani. Prošle godine, višegodišnji napori Udruženja ''Futoški kupus'' iz Futoga, urodili su plodom. Čuveni ''Futoški sveži i kiseli kupus'' stekao je zaštićeno ime porekla.

Ipak, priča o prvom zaštićenom agrarnom proizvodu sa ovih prostora stara je više stotina godina. Prva proizvodnja kupusa na ovim prostorima zabeležena je u Turskim spisima iz 1578. godine. Kasnije, u XVII veku, odlaskom Turaka sa ovih prostora, obnavlja se Futoški (Mitrovdanski) vašar, jedan od, u to vreme, najčuvenijih vašara u Evropi. Upravo sa tog vašara, futoški kupus su odnosili trgovci iz Persije, Bliskog Istoka, Turske, Rusije i Austrije. Danas, najveće količine futoškog kupusa se izvoze u Nemačku, odakle se distribuiraju na tržišta Velike Britanije i Saudijske Arabije, ali, i tržišta Francuske, Rumunije, Švedske, Austrije, Rusije i čak SAD, Kanade i Australije.

Međutim, izjednačavanje cena futoškog i ostalih hibridnih vrsta kupusa, čini da se pravi, čuveni ''futoški kupus'' sve manje proizvodi. Hibridne vrste se lakše gaje, potrebno im je značajno manje nege, otpornije su na različite bolesti i daju daleko veće prinose. Međutim, kvalitet hibrida (čak i kada potiče iz Futoga) i ''futoškog kupusa'' nije uporediv. Pravi, futoški kupus ima veći udeo šećera, više vitamina C, magnezijuma, fosfora, kompleksa vitamina B i sl. Više šećera, znači bržu fermentaciju, tj. kiseljenje kupusa traje svega 25 do 30 dana. Kako je običnom kupcu, teško da prepozna hibridni od ''pravog'' kupusa, važno je znati da se futoški kupus razlikuje i po izgledu. Njegova glavica je blago spljoštena, koren je kratak, a listovi meki i bez jako izraženih žila. Iskusne domaćice tvrde da, pored ukusa koji je zaista najbitniji, mekoća lista čini jedan od osnovnih kvalteta dobre sarme. Može biti, da je baš iz ovog razloga, istina nehotično, jedna prijateljica posle dužeg razmišljanja o različitim vrstama ljubavi, svom momku, danas mužu, na pitanje ''koliko me voliš?'' odgovorila: ''ma volim te ko sarmu!''.


Autor: mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

gastronomija, Futog

Oceni članak

0