Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | Vinarija Vindulo, Temerin "Pannonia" - Vino za dušu

Vinarija Vindulo, Temerin "Pannonia" - Vino za dušu

Autor
Vinarija Vindulo, Temerin – Pannonia - Vino za dušu Vinarija Vindulo, Temerin – Pannonia - Vino za dušu

„Jedino što ljudi imaju zajedničko s Bogovima, jeste vino“ – tvrdi Dr Laslo Dujmović, vlasnik vinarije Vindulo. Ako iz Temerina krenete ka Bečeju, posle samo 2 km sa desne strane puta zatećićete neobičan prizor. Tipičan Bački salaš, ali, okružen vinogradima. Na samom ulazu nalazi se velika drvena tabla sa logom Vinarije Vindulo i izrazima dobrodošlice. Ukoliko se odlučite da zastanete i posetite vinariju, oduševiće Vas ne samo srdačan osmeh dr Dujmovića, poznatog Temerinskog stomatologa, „najboljeg stomatologa među vinarima i najboljeg vinara među stomatolozima“- kako u šali vole da ga nazivaju prijatelji, već i neponovljiv doživljaj autentičnih Bačkih vina.

Porodica Dujmović već generacijama se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, ali, od 1978. godine, dr Laslo preuzima vođenje porodičnog biznisa i uz pomoć supruge Erike, a kasnije i ćerki Eve i Ane, bira nove zasade i osniva vinariju u kojoj, kako voli da kaže „darove Sunca, s puno ljubavi i posvećenosti pakuje u boce“. Na površini od 7 hektara, zbog preovlađujućih jačih atlanskih vetrova u vreme vegetacije, većina parcela zasađena je u položaju istok – zapad. Kompletna proizvodnja pažljivo je organizovana i vođena uz pomoć stručnjaka sa Instituta za vinogradarstvo iz Sremskih Karlovaca. U ovoj vinariji proizvodi se čak sedam vrsta vina, od kojih je svako priča za sebe. Ono što im je ipak zajedničko su  jedinstveni ukus veselih, živih vina,umerenog alkoholnog sadržaja, koje odlikuju posebno divni mirisi, jako lepe kiseline i bogati ekstrakti koji svoju osobenost duguju bogatom vojvođanskom tlu. Važno je spomenuti i činjenicu da četiri od ovih sedam vina, od 2009. godine nose oznaku „kontrolisanog geografskog porekla“. Ipak, ovom prilikom Vam predstavljamo samo jednu, jedinstvenu i neponovljivu Pannoniju.

Pannonia je stvorena na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima 2003. godine i namenjena je posebno za uzgoj na području Bačke . Pogodna je  za ekološku prozvodnju jer je imuna na gljivična oboljenja i uzgaja se bez hemijske zaštite. Čak je i sama zemlja nekoliko godina bila pripremana za sadnju ove, ekološki čiste, vrste loze. Ova sorta daje, slobodno možemo reći prvo Vojvođansko ekološko vino, izvanrednih kvaliteta. Karakterno, elegantno, harmonično belo suvo vino, svetlo zeleno-žute boje, odlikuje se svežim sortnim mirisom, izrazito finim kiselinama i prijatnom diskretnom aromom svežeg voća. Savršeno se slaže i izvrsno dopunjuje ukuse biranih jela od belog mesa ili plemenite ribe. Takođe, odlično ide uz sva predjela, lagane salate, bele sireve, ali i jela sa roštilja. Služi se rashlađeno na temperaturi 9-11°C.  U Vinariji Vindulo, reći će Vam da je „proizvesti vrhunsko vino ujedno izazov i čast“. Popiti čašu jednog takvog vina, uz prigodnu slavsku večeru i dobro društvo, doživljaj je koji se teško zaboravlja. Zato uz podignutu čašu Pannonije i puno lepih želja želimo Vam veselu, srećnu i uspešnu Novu 2011. godinu! Živeli!!!

Autor: mr Mirjana Maksimović    

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Temerin, vino, gastronomija

Oceni članak

0