Krvavice - Delikatesom protiv gripa

Autor
Krvavice Krvavice

Svako ima svoj način u borbi protiv sezonskog gripa. Mi vam preporučujemo jedan tradicionalni vojvođanski recept: jaka i zdrava hrana ... Miholjsko leto ove jeseni kao da je odložilo neke stvari. Sezona čizama, perjanih jakni i raznih gripova kao da se još nije zaukala. Čini se da će, zbog visokih prosečnih temperatura za ovo doba godine, zakasniti čak i sezona svinjokolja ... ali ne za dugo. Uz pomenutu, naizbežno ide i sezona holesterola, povišenog krvnog pritiska i naravno gojaznosti, ali ... o tome ćemo neki drugi put. Na proleće recimo. Sada je vreme za gurmanluke.

Ako ste mislili da su krvavice specijalitet samo naše kuhinje, prevarili ste se. Recept za pripremu krvavica je svuda manje više isti ali, naziv varira od zemlje do zemlje. Na primer, ako ste u Danskoj ili Norveškoj serviraće vam ih kao blodpølse, kao  boudin noir  u Francuskoj, tongeworst  u Holandiji, zwarte pens ili beuling u Belgiji, blóðmör  na Islandu, morcela i chouriço de sangue u Portugalu, morcilla u Španiji i Južnoj Americi,  sângerete u Rumuniji, prieta u Čileu, rellena ili moronga u Meksiku, ragati u Nepalu, kaszanka u Poljskoj, ili kao krvavice  u BIH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i naravno Srbiji. U suštini, krvavica je naziv za kuvanu kobasicu napravljenu od krvi, iznutrica i ostalih dodataka. Recepti za pripremu ovog delikatesa se razlikuju od kuće do kuće, ali, onako univerzalno, krvavica sadrži do 20% krvi, iznutrice, svinjsko i/ili goveđe meso, masno tkivo, čvarke do 10%, kožice do 15%, bujon, zatim do 20% hleba, ječmene kaše, prosa, heljdinog ili kukuruznog brašna, do 2% mleka u prahu ili nešto od emulgatora. Ovako dobijena smesa se puni u svinjska tanka ili debela creva ili, u novije vreme, plastična creva.

Kako im sam naziv kaže, kvavice kao osnovni sastojak imaju krv i to je upravo ono što im daje posebnu specifičnost. Što se tiče mesa, najčešće se dodaje meso sa predela oko glave, pluća, jezik i sl. Od začina, mogu se dodavati so, biber, razne začinske trave, aleva paprika i obavezno beli luk. Upućeni tvrde da baš zbog prisustva belog luka, ovaj specijalitet ima i antiseptičko dejstvo, te naravno kao takav štiti od mnogih bolesti, posebno od gripa. Obzirom da spadaju u teška jela, najčešće se pripremaju uz (u rerni) pečen krompir, pire krompir, pirinač, blitvu i sl. Bilo kako bilo, uz tradicionalne vojvođanske specijalitete poput ovog, čašu kuvanog vina i dobro društvo, hladni zimski mogu biti mnogo prijatniji. Jedva čekam da padne sneg ...

Autor: mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

gastronomija

Oceni članak

0