Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | Vojvođanski Pulin - Neustrašivi čuvar Panonske ravnice

Vojvođanski Pulin - Neustrašivi čuvar Panonske ravnice

Autor
Vojvođanski Pulin Vojvođanski Pulin

Karakter i temperament: inteligentan, okretan, izdržljiv, čuvaran, odan, oštar, aktivan, malo traži, a puno daje! Pre otprilike godinu dana, u specijalni rezervat prirode „Zasavicu“, nekim svojim poslom stigao je kuvajtski državljanin Abdurahman Valid, vlasnik velikih stada ovaca i kamila. Tom prilikom, od svega što rezervat ima da ponudi, za oko su mu zapala dva ovčarska psa i on je poželeo da ih ima. Tako su Citra i Bojtar, potomci čuvenog pulina Rigova, otputovali da čuvaju ovce u ovoj dalekoj zemlji.

Čuvši za ovu priču, setih se jednog događaja iz svog, ne baš ranog, detinjstva kada smo moji roditelji i nas troje dece, poželeli da imamo jednu samo svoju oazu mira i tišine negde vam grada. Izbor je pao na jedan stari salaš. Uz kuću, pomoćne prostorije i sve ono što ide uz takav objekat, dobili smo i jednog čupavog, punog čičaka i nekako potpuno „šćebanog“ psa. Tako zapušten i verovatno star, delovao je nekako prilično namćorast svima nama sem mojoj tada petogodišnjoj sestri, koja ga je odmah zavolela onako kako to samo čisto dečje srce može. Ubedila nas je da ga okupamo i iščetkamo, dala mu je ime Vuneni i tako je on postao šesti član naše porodice. Kažu da se stari psi teško privikavaju na novog vlasnika, ali naš Vuneni izgleda za tu teoriju nije čuo, a i ako je jeste - nije baš mario. Kako godine idu i nose svoje, ja sam na njega i taj deo života potpuno zaboravila. Ipak, priča iz Zasavice navela me je da se malo raspitam o ovoj, po svemu izuzetnoj, rasi pasa ovčara.

Kako stvari stoje, o pulinima se ili zna ili ne zna. U svakom slučaju, oni koji znaju smatraju ih za izuzetne pse bez kojih je život u ravnici nezamisliv. Kako panonsku niziju dele četiri države, ova rasa pasa je u svakoj od njih uspela da razvije svoje varijetete, iako u se u suštini radi o istom tipu psa. Neke od ovih država su već uspele da svoje varijetete standardizuju, dok kod nas taj proces još uvek traje. U Kinološkom Savezu Vojvodine, koje postoji 60. godina, kažu da je ova rasa sigurno jedno veliko nacionalno blago i deo kulturne baštine, baš kao i kod drugih država koje su ovu rasu standardizovale. Pored taksina, pulini su u Vojvodini najbrojnija rasa pasa. Na žalost, sve krize koje nas pogađaju poslednjih godina, učinile su da izrazito jako, veliko i iznad svega značajno genetsko nasleđe pulina, svoj veliki trenutak još malo sačeka.

Bilo kako bilo, ukoliko se odlučite za ovog psa, koga nipošto ne smete zatvoriti u kuću, spoznaćete da će ovaj pas biti Vaš prijatelj, Vaš saradnik, Vaš branitelj.... Jednom rečju Vaš pas. S druge strane, on će Vam biti odan i veran, do poslednjeg trenutka. Na Vama je samo da budetete dostojni takve ljubavi.

Autor: Mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Vojvodina

Oceni članak

5.00