Licidersko srce - starinjski SMS

Autor
Licidersko srce Licidersko srce

Ne tako davno, istina u prošlom veku, smatralo se da pokloniti nekome licidersko srce je značilo da ste mu poklonili svoje srce. Nekada se nijedan vašar, a bilo ih je puno po Vojvodini, nije mogao zamisliti bez prodavaca liciderskih proizvoda. Vašari, ta glavna seoska događanja na kojima se pre svega trgovalo, ali i zabavljalo, bili su idealna prika da se neko vidi, da se nekom priđe i tiho, onako baš iskreno stavi do znanja da ima posebno mesto u njegovom srcu.

Najomiljeniji poklon na vašarima oduvek je bio licidersko srce. Ovim kolačićem su momci godinama darivali devojke, dokazujući im na taj način svoju ljubav. U današnje vreme (ako je verovati istraživanjima), osim što devojke češće čine taj prvi korak, većina momaka bi vam rekla da na svakom programu za slanje elektronske pošte i SMS-a imate sasvim pristojan izbor “templates” srca. Tuga! Ipak, ide proleće i sezona vašara, pa ko zna, možda će se neki momak ohrabriti da na ovaj topli, starinski način izjavi ljubav nekoj devojci.

Upućeni tvrde da osnovna receptura za liciderska srca potiče još iz XII veka, iz Nemačke. Mada, postoje i dokazi da je neka vrsta medenog kolača postojala još u antičkim vremenima. Danas malobrojni, licideri kažu da osnovna receptura i nije neka posebna tajna: brašno, med, voda i puuuuno ljubavi. Ovoj tradicionalnoj osnovnoj recepturi je svaki proizvođač dodavao neki novi začin, što je vremenom postajalo porodična tajna receptura. Elem, od ovih sastojaka se umesi testo, modlama se vade srca (mada mogu i drugi oblici) i pažljivo se peku jer ni po koju cenu ovo testo ne sme da pregori. Tradicionalno, srca se premazuju crvenom bojom i tek onda na red dolazi umeće pravih majstora. Špricevima napunjenim različitim bojama, ukrašavaju se srca, pišu poruke i sl. Običaj je bio i da se na sredinu srca zalepi parče sjajne folije koja je služila kao ogledalo, da se onaj kome je srce darovano uvek seti ko je u srcu onoga ko je srce poklonio.

Istina najčešće, ali ne i isključivo iz romantičnih razloga, liciderska srca su se tradicionalno poklanjala i za Novu godinu i Božić i tada su simbolički značili želju za boljitkom i berićetom u nastupajućoj godini. Danas, liciderska srca mogu poslužiti kao suveniri, za razna poslovna dešavanja, venčanja i sl. Ali ipak, uz svu simboliku ne treba ni zaboraviti njihovu osnovnu namenu. U pitanju je kolač, napravljen od kvalitetnih sastojaka, bez aditiva, skoro sasvim bez roka trajanja. Ukoliko vam se od stajanja kolač malo presušio, nema veze. Ostavite ga samo par minuta na toplom i sve će ponovo biti u redu. Idealan kolačić uz čaj i dobro društvo.

Autor: mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

gastronomija

Oceni članak

0