Lubenica - A u srcu med

Autor
Lubenica - A u srcu med Lubenica - A u srcu med

Postoji vic u kome žena dođe kod doktora i kaže: ''Doktore pomagaj, patim od impotencije!'' ''Kao prvo, od impotencije se ne pati, od impotencije se boluje. A kao drugo, od te bolesti mogu oboleti samo muškarci'' - objašnjava on. ''Ma znam doktore, moj muž boluje, ali ja patim!'' Kakve to veze ima sa lubenicama, saznaćete na kraju ovog teksta.

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je biljka koja poreklo vodi iz Afrike. Obzirom da sadrži izuzetno veliki procenat vode smatra se sjajnom poslasticom, idealnom za osveženje u ovim vrelim letnjim danima. Velika je zabluda smatrati lubenicu za voće samo zato što je izuzetno slatka i najčešće se služi umesto deserta. Jednostavno pravilo koje nam potvrđuje činjenicu da je reč o povrću (pored činjenice da je to u stvari jedna vrsta tikve) je i to da se radi o plodu jednogodišnje biljke, dok je voće plod višegodišnjih biljki.

Najpoznatije lubenice evropskog porekla dolaze iz Grčke, Makedonije, Italije i Bosne i Hercegovine. Za vojvođanske lubenice se ne zna samo zato jer se ne izvoze na strana tržišta. Ne zbog toga što nisu dovoljno dobre, nego naprotiv, ljubomorno ih čuvamo samo za sebe. Posebno one iz Kovilja, Silbaša, Mošorina, Rivica, Đurđeva itd. Pravi poznavaoci i veliki fanovi ove poslastice, tačno razlikuju lubenicu domaćeg porekla od onih drugih. Vojvođanske lubenice su uglavnom duguljaste, mada i one okrugle nisu retkost, sa specifičnim šarama. Šire šare su svetlo, a uže tamno zelene. Tamno zelene, skoro crne, jednobojne lubenice su poreklom iz nekih drugih krajeva. Kukcanje, lupkanje, stiskanje s uvetom prislonjenim na lubenicu i ostale tehnike provere zrelosti, pa samim tim i slasti lubenice su prihvatljive samo uz činjenicu da lubenicu treba birati pre svega po veličini. Što veća, to bolja. Nema dobre lubenice ispod 10 kg. A tek one rekorderke od preko 25 kg ...

Nutricionisti smatraju lubenicom izuzetno zdravom, hranljivom i izuzetno poželjnom letnjom poslasticom. Ipak, belosvetski šereti, a među njima i čuveni Džejmi Oliver smislili su kako da je učine atraktivnijom, ukoliko je to uopšte moguće. Po njihovoj recepturi, lubenicu treba uz upotrebu šprica ''obogatiti'' džinom ili vodkom i dobro je ohladiti. Nakon ovakvog tretmana, lubenica je spremna za ludu i nezaboravnu žurku. Domaća receptura je slična, izvaditi trougao za probu i naliti vodkom. U oba slučaja, ovaj originalni voćni koktel je namenjen samo za one, starije od 18.

Ipak, ovakav koktel ne ide u prilog najnovijem naučnom otkriću da lubenica ima slične efekte kao vijagra. Naime, lubenica sadrži citrulin, supstancu koja pospešuje proizvodnju hemikalija u telu, a koje pomažu opuštanje krvnih sudova na sličan način na koji to čini vijagra. Zato, požurite do vašeg prodavca lubenica. Dok ih još ima.

Autor: mr Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

gastronomija

Oceni članak

0