Bezdanska paprika - Mala al' žestoka

Autor
Bezdanska paprika - Mala al' žestoka Bezdanska paprika - Mala al' žestoka

Kažu da se jedan brend smatra uspešnim onda kada se generičko ime proizvoda zameni imenom robne marke. Jedan takav primer nalazimo i u slučaju aleve paprike. Ipak, ovde neće biti reči o Alevoj iz Novog Kneževca, ali o maloj i ljutoj – paprici – hoće.

Kada kažemo aleva paprika, mislimo na sušenu, a zatim mlevenu slatku ili ljutu crvenu papriku bez koje se ne može zamisliti ni jedan kotlić. U Vojvodini se sitno mlevena paprika često koristi. Da li zbog uticaja bliske nam mađarske kuhinje ili iz nekog drugog razloga, ne zna se tačno, tek na ovim prostorima se može pronaći više dobrih proizvođača iste, mile nam i drage opasnice. O malim, individualnim proizvođačima ovog obaveznog sastojka svake pristojne kuhinjske police malo se zna. Upravo iz tog razloga, ovaj tekst posvećujemo baš njima, tj. prema sudu iskusnih gurmana, najboljima među njima.

Bezdan je jedno od većih sela u severo-zapadnoj Bačkoj. Nalazi se na levoj obali Dunava, u blizini Mađarske, ali i Hrvatske granice, na samo 18 km udaljeno od Sombora. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, bezdanski atari su se pokazali kao idealni za uzgoj mnogih poljoprivrednih kultura. Blizina vode, u ranim jutarnjim satima blago orošava biljke i pospešuje rast i kvalitet roda.

Stanovnici Bezdana, pretežno mađari, svakog leta ubiru bogate plodove lepe, mesnate i sočne crvene paprike. Ubrane paprike se zatim slažu u mrežaste džakove i okače ispod nadstrešnice na sušenje. Neki od proizvođača imaju i svoje male sušare, u kojima se paprika suši za oko dve nedelje. „Za loženje se“ – kažu oni – „koristi isključivo sojina slama“. Ipak, kažu pravi štos je u tome što se nakon sušenja paprika čisti od peteljki i semenki, pa se samo mesni deo melje i pakuje. Što se bolje očisti, to će biti kvalitetniji ovaj, jedan od najčešće upotrebljavanih začina. Upravo u tome se domaća mlevena paprika, razlikuje od industrijske. „Industrija“ – kažu  iskusni znalci – „melje sve“. Od peteljke do poslednje semenke. „Od takve paprike, zaprška nikad neće biti onako crvena“ – tvrde oni. Od 10 kg sveže paprike, na ovaj način se dobije samo 1 kg sušene mlevene paprike. Kako se cena za jedan kilogram kreće od 700 do 800 dinara, nije teško izračunati koliko jedna porodica treba da proizvede kako bi ekonomski opstala. Porodica Kiš, jedan od najvećih bezdanskih proizvođača mlevene paprike, od pre nekoliko godina je započela i pakovanje u privlačnoj ambalaži od 200 i 500 grama i od 1 kg.

Iako nadaleko čuvena, bezdanska paprika se može nabaviti samo direktno kod proizvođača, ili na somborskoj ili apatinskoj pijaci. Deluje teško dostižno, ali, svaki pravi domaćin zna da nema dobrog kotlića i poštenog svinjokolja bez dobre mlevene paprike. Nije je baš uvek lako nabaviti, al’ vredi. Do poslednjeg zrna.


Autor: Mirjana MaksimovićShare on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Bezdan

Oceni članak

0