Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | Ovo je telegram zbog kojeg je počeo Prvi svetski rat!

Ovo je telegram zbog kojeg je počeo Prvi svetski rat!

Autor
Ovo je telegram zbog kojeg je počeo Prvi svetski rat! Ovo je telegram zbog kojeg je počeo Prvi svetski rat!

- Carsko Kraljevska vlada prinuđena je da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom - navodi se u dokumentu koji je poslao ministar inostranih poslova Austrougarske Kont Berhtold


Reprint: Arhiv SrbijeReprint: Arhiv Srbije    

Prvi svetski rat zvanično je započeo nakon telegrama koji je Austrougarska poslala Srbiji 28. jula, u kojem ministar inostranih poslova te zemlje Kont Berhtold ističe da “Austrougarska od tog trenutka smatra da se nalazi u stanju rata sa Srbijom”.

Telegram prenosimo u celosti:

“Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko Kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u stanju rata sa Srbijom.

Ministar inostranih poslova Austrougarske,

Kont Berhtold”

Ovaj dokument zapravo je bio logičan sled događaja nakon Julskog ultimatuma koji je Srbiji upućen nepunih mesec dana nakon što je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. u Sarajevu. Austrougarska je optužila vlast u Srbiji za podršku organizaciji “Mlada Bosna” i tražila je potpuno neprihvatljive uslove od Srbije.
Foto: Istorijska fotografija


Foto: Istorijska fotografija

Britanski ministar inostranih poslova ser Edvard Grej opisao je dokument kao “najteži ultimatum ikad upućen jednoj državi od strane druge zemlje“.

Nakon što je Srbija odgovorila na dopis, navodeći da ne može da ispuni tačku 6. koja je zahtevala mešanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije, ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Srbije stigao je telegram ministra inostranih poslova Austrougarske, Konta Berhtolda koji smo objavili.

Diplomatska prepiska zapravo je bila samo maska za događaje koji su unapred isplanirani, odnosno početak Prvog svetskog rata. Do 28. juna 1919, kada je potpisan Versajski mir, u Prvom svetskom ratu učestvovalo je više od 70 miliona ljudi, poginulo je više od 15 miliona ljudi, dok je 20 miliona ranjeno.

Izvor: Telegraf.rs 12/10/2013.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Prvi svetski rat, Gavrilo Princip, WWI tekst iz novina

Oceni članak

0