Kovačica - Sve sem naivnog

Autor
Galerija naivne umetnosti u Kovačici Galerija naivne umetnosti u Kovačici

Ako iz Beograda krenete put Vojvodine, pa još prema Zrenjaninu, na otprilike pedesetom kilometru naići ćete na table na kojima doslovno piše: „Dobro došli u evropsku opštinu Kovačica“. Na pitanje, o čemu se tu zapravo radi, meštani ove male banatske varošice će vam uglavnom reći: „Mi smo odlučili! Mi već jesmo u Evropi!“

I ne samo što su u pravu, već nas i mogu doslovno naučiti kako to mi možemo postati atraktivni, ne samo za Evropu, nego i za ceo svet. Jer, kao što vam je već sigurno poznato, slikari naivci iz Kovačice su već odavno rado viđeni gosti u mnogim svetskim prestonicama od Beograda do Tokija.

Ipak, krenimo redom. Današnja prestonica umetnika naivaca, osnovana je 1802. godine ukazom cara Habzburške monarhije Franca II koji je time dao dozvolu grupi Slovaka da ovde podignu svoje naselje. Prve kuće sagrađene su na raskršću puteva, pored jedne kovačnice te odatle i potiče današnji naziv Kovačica. Nešto kasnije, zahvaljujući Mariji Tereziji, ovde su se doselili i Srbi, Mađari, Rumuni, Nemci, pa čak i Španci. Otuda i ona karakteristična multietnička osobenost ove varošice, koju baš iz tih razloga, kao i skladnih međuljudskih odnosa, često nazivaju i „Vojvodina u malom“.

Kada je u pitanju naivna umetnost, ono po čemu je Kovačica danas čuvena u svetu, sve je počelo gotovo slučajno. Naime, 1952. godine, povodom proslave 150 godina osnivanja, organizovana je prva zajednička izložba umetnika naivaca. U to vreme kovačički „slikari“ u stvari su samo kopirali druge i preslikavali razglednice. Godinu dana kasnije, poslušavši savet Stojana Trumpića, akademskog slikara iz Pančeva, prihvatili su formu individualnog izražavanja slikajući tako scene domaćinskog rada, ali i veselja koji svakodnevni život čini srećnijim. Tada, svoje radove počinju da stvaraju Jan Strakušek, Pavel Hrk, Jan Venarski, a kasnije i Zuzana Halupova koja je i proslavila naivno slikarstvo Kovačice. Inače, Zuzana Halupova je bila prva žena u Kovačici koja je iglu i konac zamenila četkicom i bojom. Uskoro njenim delima su se divili i poznavaoci umetnosti širom sveta: Pariza, Bratislave, Njujorka, Ženeve, Hongkonga itd. dok je više miliona njenih reprodukcija štampanih na Unicefovim razglednicama obišlo ceo svet. Danas, ljudi iz celog sveta dolaze u Kovačicu po neki dobar komad naive.

Ukoliko vam u sivilu jesenjih dana zafali malo veselih boja, naći ćete je u toplini živopisnih fasada, nasmejanih lica domaćina i slikama koje su na ovom istom mestu, istina pre vas, videli i posada „Apola 11“, i Rolling Stonsi, i Ursula Anderson, japanski car Hirohito, Pele, Fransoa Miteran i mnogi drugi.

Kažu da je Kovačica mnogo poznatija u svetu, nego u Srbiji!

Autor: Mirjana Maksimović

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Kovacica, Vojvodina

Oceni članak

0