Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | HEROJ: Postavljena spomen-ploča majoru Dragutinu Gavriloviću

HEROJ: Postavljena spomen-ploča majoru Dragutinu Gavriloviću

Autor
Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Spomen-ploča, koja je ukradena prošle godine, nalazi se na prostoru gde je Gavrilović održao legendarni govor braniocima, na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa na beogradskom Dorćolu

Na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa, na beogradskom Dorćolu, danas je ponovo otkrivena spomen-ploča i odata pošta majoru Dragutinu Gavriloviću, čija je herojska jedinica učestvovala u odbrani Beograda 1915. godine.

Spomen-ploča, koja je ukradena prošle godine, nalazi se na prostoru gde je Gavrilović održao legendarni govor braniocima i ponovo je postavljena na inicijativu Gradskog odbora Srpske napredne stranke i Udruženja poštovalaca i potomaka dobrovoljaca i vojnika oslobodilačkih ratova 1912. do 1918.

Posle služenja pomena Gavriloviću i njegovim vojnicima, spomen-ploču je otkrio predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović, istakavši da se time odaje zahvalnost majoru Gavriloviću i da se nada da država više nikada neće zaboraviti svoje heroje.


Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U Srbiji se danas, nažalost, skoro zaboravilo herojstvo majora Gavrilovića, a ovaj deo Beograda, ova ulica i raskrsnica nose očigledno jedan veliki naboj i istoriju koju je teško opisati u nekoliko reči, već to morate da osetite – rekao je on.

Stefanović je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se spomen-ploča ponovo postavi, “da imamo jedan veličanstveni spomenik zahvalnosti čoveku kome moramo da budemo zahvalni“.

- U našem narodu herojstvo majora Gavrilovića je jednako onom kakvo osećaju Grci kada govore o herojima Spartancima i Termopilskom klancu – o jednom malom broju ljudi koji su se suprotstavili mnogo puta nadmoćnijem neprijatelju da pokažu koliko vole svoju otadžbinu – rekao je on.


Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stefanović je istakao da je u teškim vremenima “kada je državu i narod potrebano odbraniti i pre svega održati radom i mudrošću, neohodno da otadžbina ne zaboravi da se seti svoga heroja, ali i svih svojih heroja koji su u ratovima branili i ovaj grad i svoju zemlju”.

Prema njegovim rečima, to su stvari kojih moramo da se podsetimo da se više nikada ne bi ponovile drugim junacima i herojima.

“Mi danas odajemo poštu ovom veliku čoveku, ali i mnogima drugima kojima ćemo vratiti čast, dostojanstvo, slavu i poštovanje – ovim odajemo poštu čitavom svom narodu”, rekao je Stefanović.

Član SNS, glumac Tihomir Arsić istakao je da spomen-ploča majoru Gavriloviću ne govori samo o njemu i njegovim vojnicma, već o svim sinovima Srbije koji su za nju ratovali od 1912. do 1918. godine.


Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Stojimo pred bronzanom knjigom predaka koja ovde ponovo stoji zahvaljujući razumevanju Stefanovića i gradskog odbora SNS – rekao je on, ukazavši na neophodnost očuvanja tog, ali i drugih spomenika srpskim junacima.

Arsić je istakao i da je to molba i mladim momcima iz komšiluka “kojima ostavljam u amanet da Srbiju naprave boljom od one koju smo mi sačekali i nasledili – da naprave Srbiju koju ne zaboravlja, a tu smo disciplinu mi Srbi kroz istoriju usavršili”.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug) 07/10/2013.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Prvi svetski rat, Major Gavrilovic, WWI tekst iz novina

Oceni članak

0