Polazna | Srpski | Blog o turističkim destinacijama, istoriji Srbije, zanimljivim ličnostima i dr. | STO GODINA OD CERSKE BITKE: Bog junačku dušu da im svima prosti

STO GODINA OD CERSKE BITKE: Bog junačku dušu da im svima prosti

Autor
Velika uloga... Marko Janjić kao sveštenik Jovan M. Bošković Velika uloga... Marko Janjić kao sveštenik Jovan M. Bošković

Ova istorijska priča zasnovana je na zapisima sačuvanim u dnevniku lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je s vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front.

U slavu herojima.
Na Saborištu u Tršiću počelo je snimanje igrano-dokumentarnog filma „Bog junačku dušu da im prosti“, koji je posvećen srpskim borcima iz Loznice u predvečerje bitke na Ceru 1914. godine u Prvom svetskom ratu.

Priča je zasnovana na zapisima sačuvanim u dnevniku lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je s vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front.
- Njegov ratni dnevnik objavljen 1932. godine u Šapcu, obuhvata dugačak period, ali smo se fokusirali na lozničke junake, koji su svojim telima zadržali neprijatelja kako bi srpska vojska došla na Tekeriš, gde je ostvarena prva pobeda savezničke vojske. Ti junaci su ostali u senci i ovo je prilika da im se odužimo - izjavio je reditelj iz Loznice Zoran Grujić za Betu.

Glavna uloga, prote Jovana, poverena je Marku Janjiću, a u glumačkoj ekipi su i Aleksandar Gligorić, Željko Maksimović, Milan Antonić, Branko Perišić, Miroslav Savić i Đorđe Marković, profesionalni glumci rodom iz Loznice.

Muziku je komponovao još jedan Lozničanin, Svetislav Božić, istaknuti kompozitor srpske duhovne muzike. Inicijator projekta je Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova - ogranak Loznica. Gradska uprava podržala je projekat i uvrstila ga u program obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke iduće godine.

(Lj. R.)

Izvor: Kurir 01.10.2013.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Prvi svetski rat, Cerska bitka, Solunski front, Albanija, film, WWI tekst iz novina

Oceni članak

0