Bela Crkva - Grad sa sedam jezera

Autor
Bela Crkva Bela Crkva

Pokušajte da zamislite mesto na kojem vreme teče drugačije, sporije nego u gradskoj vrevi. Zamislite mesto u kojem se može provesti dan ili vikend u potpunoj samoći ili u dobrom društvu. Ovde je to svejedno. Mali ali šarmantan gradić u panonskoj ravnici, istovremeno naslonjen na Karpate. Leži pored sedam jezera, a u proleće miriše na jorgovane. Duh periferije Austrougarske monarhije a u 21. veku.

Ova varošica nalazi se samo stotinak kilometara od Beograda, i u poslednje vreme otkriva je sve više pravih ljubitelja prirode, vode i mira. U zalog sadašnjim generacijama ostavljena je predivna priroda, stare ulice i fasade baraknog stila, parkovi i jezera. Glavni hit su sedam bisernoplavih veštačkih jezera koja su svojevremeno nastala vađenjem šljunka na tim lokacijama.

Tihim i usporenim ritmom života Bela Crkva svoje posetioce čini opuštenim i osveženim. Planinski vazduh koji dolazi sa obronaka Karpata, veliki broj sunčanih dana u godini, domaća kuhinja i ostale pogodnosti pružaju mogućnost istinske relaksacije i pravog odmora.

Okolina Bele Crkve riznica je sama za sebe. U blizini su vodotokovi: Dunav, Nera, Karaš, kanal Dunav-Tisa-Dunav koji sa spomenutim jezerima čine savršeno mesto za ribolovce. A da se lovci ne bi osetili zapostavljeni, nadomak Bele Crkve je Deliblatska peščara sa lovištem i uzgojem divljači (divlje svinje, jeleni i srndaći) i poznato stanište ptica “Labudovo okno”.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Bela Crkva, Vojvodina

Oceni članak

0