Dolina Ibra

Autor
Manastir Studenica Manastir Studenica

Dolina Ibra je dugo bila kičma Nemanjićke Raške. Duž njenih obala su raspoređeni najvažniji manastiri i gradovi Raške. Nedaleko od Ribarića, na padinama Mokre gore se nalazi manastir Crna Reka. Manastir je dobio ime po reci ponornici nad kojom je podignut. Pećinsku crkvu posvećenu Svetom Arhangelu Gavrilu podigli su monasi Svetog Joanikija Devičkog krajem 14 veka a od 16 veka se u manastiru čuva ćivot sa moštima Svetog Petra Koriškog.

Reka Raška je leva pritoka Ibra. Na njoj se nalaze grad Ras i manastiri Sopoćani, Đurđevi Stupovi i Petrova crkva. Sopoćani se nalaze na jakom izvoru(sopotu) reke Raške. Crkvu posvećenu Svetoj Trojici je podigao kralj Uroš Prvi 1263 godine. Uroš je i sahranjen u crkvi a do kraja 16 veka u crkvi su čuvane mošti Stefana Prvovenčanog. Manastir je posedovao izuzetno bogatu riznicu ali je ona kompletno razgrabljena. Srećom, sačuvane su ikone koje su zbog izuzetne lepote uvrštene u Svetsku kulturnu baštinu.

Stari grad Ras se nalazi između Sopoćana i Novog Pazara. Od nekad moćnog grada su ostale ruševine i ostaci podgrađa (Pazarište). Đurđeve Stupove je začetnik kraljevske loze Nemanjića, Stefan Nemanja posvetio Svetom Đorđu. Kapelu pored crkve je sagradio kralj Dragutin koji je verovatno i sahranjen u njoj. Crkva se nalazi na brdu iznad Novog Pazara. Sa druge strane brda je Dežava gde se nalazila Nemanjina letnja rezidencija.

Petrova crkva na periferiji Novog Pazara je najstarija pravoslavna crkva naših krajeva. Potiče iz devetog veka. U njoj se Nemanja krstio po pravoslavnom obredu i tu se odrekao prestola u korist sina Stefana Prvovenčanog. Na Ibru, preko puta starog grada Brvenika se nalazi manastir Nova Pavlica. Crkvu posvećenu Vavedenju presvete Bogorodice su podigla braća Musić, sestrići kneza Lazara koji su sa njim poginuli na Kosovu. U neposrednoj blizini se nalazi i Stara Pavlica Deset kilometara dalje nalazi se manastir Gradac. Crkvu posvećenu Blagovestima je podigla i u njoj je sahranjena žena Uroša Prvog, Jelena Anžujska.

Manastir Studenica je zadužbina Stefana Nemanje koju je on posvetio Bogorodici. U ovom najznačajnijem srpskom manastiru su sahranjeni Nemanja, negovi sinovi Stefan i Vukan, unuk Radoslav i žena Ana. Grad Maglič je izgrađen na brdu koje Ibar okružuje sa tri strane. Udaljen je nepunih dvadeset kilometara od Kraljeva. Štitio je Rašku od upada sa severa ali je prvenstveno bio zaštitnik manastira Žiče i Studenice. Grad je delimično obnovljen i konzerviran. Do njega se lako dolazi sa puta, preko visećeg mosta. Manastir Žiču nazivaju majkom svih crkvi. Podigao je Stefan Prvovenčani a radove na uređenju crkve je završio Sveti Sava. Stefan Prvovenčani se ovde prvi krunisao a posle njega još šest vladara loze Nemanjića. Svako od njih je ušao na posebna vrata koja su posle toga bila zazidana pa narod ovu crkvu i zove sedmovrata. U crkvenoj riznici su čuvane izuzetno vredne relikvije kao što su deo Časnog krsta ukrašen biserima i desna šaka Jovana Preteče.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Manastir Studenica, Manastir Žiča, Raska i Dolina Ibra

Oceni članak

0