Jablanica

Autor
Jablanica Jablanica

Kažu da je Bog, kad je stvarao Valjevo, bio na velikoj muci. Načiniti grad kojim bi Valjevci bili zadovoljni nije mala stvar. Smestio ga je u plodnu ravnicu, okružio lepim planinama i podario mu četri reke. Ustvari, reke Gradac, Jablanica i Obnica se u gradu spajaju i dalje teku kao Kolubara. Koritom Obnice otiču kiše i snegovi sa planine Medvednik. Reka Zabava se baš lepo zabavlja na svom toku od Maglješa. Povremeno zažubori pa nestane u suvom uzanom kanjonu. Tek kad postane Gradac, napravi jednu od najlepših rečnih klisura kod nas.

 

Uzana i vijugava klisura se naglo širi u neposrednoj blizini Valjeva. Na tom delu, koje je omiljeno izletište Valjevaca, nalaze se vodenice i kafanice a u bistroj vodi se mogu videti i vidre.

Dve sastavnice Jablanice izviru ispod planine Jablanik. Sastaju se kod sela Vujinovač, odnosno zaseoka Bebića Luka. Nije poznato odakle je porodica Bebića dojedrila u ovu luku ali je sigurno da su dugo putovali. Sličnih kuća, sa visokim krovom na četri vode u blizini nema. Zanimljive su i okućnice sa vajatima, hlebnim pećima i pomoćnim zgradama. Sve je očuvano i verovato je istovetno domaćinstvu koje je porodica Bebića zasnovala pre više od jednogipo veka. Opština Valjevo je ovo zanimljivo selo zaštitila ali hronični nedostatak novca čini da stare kuće polako propadaju.

Tri kolometra niže, u uzanom kanjonu se skrio manastir Pustinja. Ime je verovatno nastalo zbog nedođije u kojoj se nalazi. Zahvaljujući tome manastirska crkva je bila pošteđena težih razaranja. Poslednje razaranje je hram pretrpio tokom Kočine krajine. Obnovio ga je knez Miloš Obrenović 1836. godine. Manastirska crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice. Po predanju je crkva podignuta u doba kralja Dragutina mada je pouzdanija pretpostavka da je manastir nastao u XVI veku. Manastir su oslikali zografi Jovan i Grk Nikolaos 1622. godine kada je izvršena velika obnova crkve. U neposrednoj blizini manastira se nalaze dva izvora pitke vode. Jedan je osvećen a za drugi, zdenac Mlakovac meštani veruju da je lekovit. Manastir je ženski i tri monahinje su ga učinile vrlo prijatnim mestom.

U blizini Pustinje se nalazi crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju. Smatra se da je i to bio manastir koji je nastao u XV veku.

Manastir Pustinja je udaljen tri kilometra od Poćute, naselja koje se nalazi na regonalnom putu Valjevo – Bajina Bašta. Tu na poslednjim obroncima Povlena se nalaze nebrojeni malinjaci. Odmah iza Pustinjske klisure reka Jablanica ulazi u prostranu dolinu da bi pet, šest kilometara niže ponovo ušla u uzanu Jovanjsku klisuru. U klisuru su vidljivi visoki obrisi buduće brane koja će zaprečiti Jablanicu i napraviti veliko jezero. Buduće jezero će za duži period rešiti probleme valjevskog kraja sa pijaćom vodom i verovatno ponuditi nove sadržaje turistima koji budu dolazili u ovaj lep kraj.

Par kilometara nizvodno ka Valjevu se nalazi drugo gradilište. Pruga koja bi spojila Loznicu sa Valjevom je stari san železničara i privrednika ovog kraja. Radovi na ovom gradilištu su odavno obustavljeni iako je najveći deo posla obavljen. Pretpostavlja se da je nestalo novca ili je neko izgubio interes za ovu prugu. Meštani imaju svoju priču i tvrde da je pruga baksuzna. Kad god su počinjali radovi na njoj počinjao je i rat. Ljudima je očigledno dosta rata a železnica je odavno izgubila bitku sa drumskim prevozom.

Tekst: Dragan Bosnić

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

manastiri, Južna Srbija, reka, Jablanica

Oceni članak

0