Šar planina

Autor
Šar planina Šar planina

U selima pod Šarom ljudi i danas pričaju priču o pastiru Sinadinu i psima koji su njegova stada činili najbezbednijim na planini. Kažu da su psi napali tursku kolonu koja je prolazila planinom. Sinadin je oštro komandovao i psi su stali u mestu. Turski predvodnik je bio zadivljen Sinadinovim umećem i poželeo je takvog komandanta u svojoj vojsci. Dečak je poturčen i vremenom je postao zloglasni Sinan paša. Sinan paša je preveo u islam stanovnike Sredačke Župe ali susednu Sirinićku Župu nikad nije islamizirao. Župa Sirinić je i danas najveća srpska oaza u tom delu Kosova. Nekada se nalazila u centru srpske srednjevekovne države, izmedju prestonih gradova Prizrena i Skoplja.

Sirinićka Župa se prostire po padinama Šar planine i njenih obronaka Ošljaka, Ostrovice, Studenice, Žar i Jezerske planine. Greben Šare je dugačak 85 kilometara sa visovima od dve do dveipo hiljade metara. Najatraktivniji je 2498 metara visok Ljuboten koji se nalazi na severoistoku Šare. Planinske visove razdvaja reka Lepenac. Kažu da je car Dušan pio vodu sa njenog izvora i potom rekao – Lep (zd)enac. Teritorija Župe se poklapa sa današnjim atarom opštine Štrpce. Nekad je Župa bila izrazito stočarski kraj a danas je okosnica privrednog razvoja opštine Nacionalni park Šar planina i turistički centar Brezovica.

Šara ili kako je zovu carska planina je po mnogima najlepša planina Srbije. Čak 17 lokaliteta je zaštićeno prvim stepenom zaštite. Planinu krasi 25 ledničkih jezera. Posebno je lepo Jažinačko jezero sa endemičnim zajednicama molike. Jažinačko jezero je izvorište Suve reke za koju je vezana još jedna legenda. Suva reka ponire na mestu Gine Voda. Tu je nekad čuvao ovce siromašni pastir. Kažu da mu je u ponor upala svirala. Sviralu je na izvoru pronašla njegova sestra. Pastiru je tada palo na pamet da krade ovce od gazde i da ih pušta kroz ponor a da ih na izvoru dočekuje njegova sestra. Gazda je uhvatio pastira u pljački, odsekao mu glavu i bacio je u ponor. Glavu je dočekala sestra i zakukala – O ljuta glavo. Od tada se ponor zove Gine Voda a izvor u podnožju Ljutoglav. Na planini se nalazi 332 endemične vrste od kojih su 20 lokalni endemiti. Ono što Šaru čini carskom planinom je tridesetak crkvi i manastira od kojih je svakako najznačajnija Dušanova zadužbina manastir Svetih Arhangela u kanjonu Prizrenske Bistrice. Manastirski kompleks čine ruševine crkve Svetih Arhangela, crkve Svetog Nikole, trpezarije i konaka sagrdjenih izmedju 1343 – 1352 godine. Crkva koja je trebalo da bude i carska grobnica je sagradjena od crvenog i belog mermera a pod je ukrašen belim i plavim pločama. Manastir je razoren u XVI veku. Kovčeg sa moštima najvećeg srpskog vladara se nalaze u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Turističko naselje Brezovica se nalazi na nadmorskoj visini od 920 metara. Okosnicu naselja čini hotel Narcis sa 300 ležaja. Hotel je rangiran sa četri zvezdice ima restoran sa 400 mesta, aperitiv bar, kongresnu salu, sportske dvorane, kuglanu, bazen, saunu…U Brezovici se nalaze hoteli Breza, Junior i motel Ljuboten. Na uzvišenju iznad naselja se nalazi crkva posvećena Svetom Stefanu. Dvanest kilometara dalje na visini od 1710 metara se nalazi hotel Molika sa Ski centrom. Hotel raspolaže sa 300 ležaja a u obližnjem objektu Šara se nalazi još 180 ležaja. Hotel Molika i parking su povezani atraktivnim vozićem a skijaške staze su opremljene sa pet žičara sedežnica i četri ski lifta. Osoblje u hotelima je srpske nacionalnosti a najčešći posetioci su Šiptari i vojnici KFOR-a.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Šar planina, Južna Srbija

Oceni članak

5.00