Viminacijum

Autor
Viminacijum Viminacijum

Požarevac se nalazi na završetku Stiške grede koja čini razvođe Mlave i Velike Morave. Obe reke se ulivaju u Dunav tako da je Požarevac okružen trima rekama. Grad je centar Braničeva, najravnijeg i najplodnijeg dela Srbije. Lokalitet pored tri reke su uočili i Rimljani koji su tu podigli grad Viminacijum.

U doba cara Hadrijana Viminacijum je bio centar Gornje Mezije koja se teritorijalno poklapala sa današnjom Srbijom. Nekad moćan grad su u V veku uništili Huni i on se posle toga nikad nije oporavio. Od materijala rimskog grada je načinjena tvrđava u Smederevu a verovatno i Golubački grad. Austrijski putopisac, Feliks Kanic sa kraja XIX veka je zapisao da se ostaci Viminacijuma koriste za popločavanje požarevačkih ulica.

Posle razaranja i razvlačenja ostataka Viminacijuma koje je trajalo jedanipo milenijum, lokalitet je zaštićen i na njemu se izdvajaju tri sanirane celine- gradska kapija, terme i mauzolej rimskog imperatora Hostilijana. Mauzolej je uglavnom rekonstruisan i uređen za posetioce. U grobnicama su sačuvane ranohrišćanske freske od kojih najviše privlače pažnju Isusov monogram i lik mlade Rimljanke. Meštani pričaju da se za praznik Bogojavljenja na nebu iznad nalazišta vidi neka čudna svetlost pa oni koji mašti puste na volju tvrde da je to sjaj Apolonove zlatne kočije.

Pored antičkog nasleđa značajni su i tragovi srpske srednjevekovne države. U šumarcima, jarugama i klisurama su skriveni manastiri Gornjak, Zaove, Rukumija, Vitovnica, Trška crkva, Bradača Nimnik, Tumane, Sestroljin…

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Viminacium, Istocna Srbija

Oceni članak

0