Stara planina - razvoj turizma

Autor
Stara planina Stara planina

Masiv Stare planine sa svojih stotinak kilometara dužine prirodno razdvaja Srbiju i Bugarsku. Verovatno je to i bio razlog zamiranja planine koja je godinama ostala u budžaku. Nije ni slučajno što se severozapadna padina planine i naziva Budžak. Sa padina Stare planine se slivaju vode Trgoviškog Timoka i provlače se kroz senoviti Budžak koji još krije tragove prastarih civilizacija, rimskih legija i srednjevekovne države Nemanjića. Da pomenemo samo rimsko utvrđenje Timakum minus kod Ravne gde se nalazi i zanimljiv etno muzej i muzej vina. Zanimljive su i crkve u Donjoj i Gornjoj Kamenici kao i moćna stena u Baranici do koje su nekad, sistemom ustava, plovile rimske galije. U nebrojenim pećinama koje su nanizane pored puta su lako uočljivi i crteži civilizacija u nastanku. Najzanimljiviji predmeti tih vremena se nalaze u muzeju u Knjaževcu koji je poznat i po svojoj jedinstvenoj zbirci pletenih čarapa. Inače Knjaževac, koji se nalazi na tri Timoka, odnosno na mestu gde se Svrljiški i Trgoviški spajaju u Beli Timok, nazivaju i Mala Venecija.

Velika prostranstva Stare planine su zaštićena kao Park prirode a očekuje se da je i UNESCO zaštiti kao jedinstven rezervat biosfere. Poslednjih godina je procenjeno da je planina idealna za razvoj turizma. Sneg se na visovima oko Midžora i Babinog zuba zadržava 150 dana u godini a po zaklonjenim uvalama ostaje i do juna meseca. Master plan za razvoj turizma su izradili Ekosajn iz Kanade i Horvat iz Hrvatske a iz Nacionalnog investicionog plana je izdvojeno pedeset miliona evra. Rezultat su prve skijaške staze sa uspinjačama na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada na 1700 metara visokom Babinom zubu. Staza na Markovoj livadi je dugačka 250 metara i opremljena je bebi ski liftom. Polazi sa samog vrha i postoji laka i teška varijanta staze. Sunčana dolina je okrenuta ka jugu i na njoj se nalazi ski lift sidro. Dužina skijališta iznosi oko 630 metara i postoji varijanta lake, srednje i teške staze. Staza Konjarnik je nastavk prethodne dve. Postoji teška i srednje teška staza u dužini od 1155 metara. Skijalište opslužuje četvorosedna žičara sa pokretnom trakom za ukrcavanje kapaciteta 1500 skijaša na sat. Nalazi se ispod platoa na kome su podignuti hotel i planinarski dom. Trenutno samo ova dva objekta sa 140 ležaja nude smeštaj gostima na planini. Objekti su podignuti na atraktivnoj lokaciji ispod najviših šiljaka Babinog zuba sa pogledom na 2169 metara visok vrh Midžor. Pored udobnog smeštaja u restoranima Hotela i planinarskog doma je moguće probati specijalitete kuhinje ovog kraja od kojih bi posebno izdvojio belmuš. Belmuš, odnosno lep muž je jelo koje se pravi od punomasnog sira sa planine i dobra je podloga za celodnevne skijaške napore.

Dugoročni planovi, uz investiciju od 600 miliona evra, nude 18 000 ležaja i još 12 000 dnevnih skijaša. Planirana je izgradnja 30 žičara. Tokom gradnje turističkog kompleksa se planira maksimalna zaštita planine a svaka divlja gradnja će biti strogo sankcionisana. Planirano je oživljavanje opustelih sela, obnavljanje stada i proizvodnja hrane, pre svega čuvenog pirotskog kačkavalja. Seoski turizam je u selima na knjaževačkoj strani već postao realnost a i na pirotskoj strani se uređuju prva domaćinstva oko Zavojskog jezera. Do Babinog zuba vodi asfaltni put od Knjaževca preko Kalne u dužini od 60 kilometara. Odprilike isto toliko, takođe preko Kalne je udaljen i Pirot. Od aerodruma u Nišu se najbrže stiže preko Svrljiga putem koji je upravo proširen.

Tekst i slike Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Stara Planina, Istocna Srbija

Oceni članak

0