Polazna | Srpski | Aktuelno | Uređenje i renoviranje | Obnovljen Muzej Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu!

Obnovljen Muzej Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu!

Autor
Muzej SPC Muzej SPC

Najstariji rukopis, kivot Stefana Dečanskog, ikona čuvenog monaha slikara iz 16. veka - sve to se nalazi u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve koji je nedavno rekonstruisan! Od 1. juna vrata Muzeja se otvaraju za sve posetioce!

Nova stalna postavka obuhvatiće 230 eksponata podeljenih u različite celine: celina sa liturgijskim predmetima, celina sa rukopisnim bogoslužbenim knjigama iz 16. veka, celina koja svedoči o životu i pravima Srba na teritoriji Habzburške monarhije, celina posvećena istorijskim događajima ili ličnostima.  

Muzej se nalazi u zgradi Patrijaršije, a otvoren je 1954. godine. Za novu postavku obogaćen je raznim eksponatima od kojih su najvredniji kivot kralja Stefana Dečanskog iz manastira Dečani iz 1343. godine, čuvena Longinova ikona iz manastira Dečani iz 16. veka, kao i pečat za koji se pretpostavlja da je pripadao knezu Lazaru. Kao predmet od posebnog značaja iz nove stalne postavke jeste i figura „Glava dečaka", pronađena tokom iskopavanja u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena. U postavci se nalazi i 15 rukom pisanih knjiga od kojih je najvažniji jevanđelje iz 13. veka iz manastira Dečani.

Nova postavka u novim vitrinama izgleda jasno i pregledno, podeljena je na nekoliko tematskih celina pa posetioci mogu da vide kako izgleda prostor u kojem sveštenici obavljaju službu ili kako je episkop obučen. Istorijsko-umetničkim predmetima se publici predstavlja oni delovi crkvenog života koji su njima u svakodnevnim prilikama nevidljivi.

Muzej će se uskoro najverovatnije proširiti u još nekoliko prostorija u Patrijaršiji. U jednoj od njih biće izloženi portreti crkvenih velikodostojnika, koji su takođe vredan deo muzejske kolekcije. Postoji i ideja da se za muzej uredi prostor u lagumima ispod Zindan kapije na Kalemegdanu.

Planirana je i digitalizacija celog muzeja kao i pravljenje internet sajta, kako bi se šira javnost što bolje upoznala sa zbirkom Muzeja.

Mnoštvo je načina na koje se možete upoznati sa kulturom, istorijom, znamenitostima Beograda. Poseta Muzeju SPC je svakako jedan od njih, a VisitSerbia vam predlaže i ostale zanimljive ture koje organizujemo u Beogradu. Ponuda smeštaja: hotela, hostela, vila i apartmana u Beogradu je takođe velika.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Beograd, muzej

Oceni članak

0

Newsletter