Polazna | Srpski | Aktuelno | Uređenje i renoviranje | U godini Milanskog edikta, tek se planira obnavljanje Medijane?

U godini Milanskog edikta, tek se planira obnavljanje Medijane?

Autor
U godini Milanskog edikta, tek se planira obnavljanje Medijane?

120 miliona dinara predviđeno je za rekonstrukciju arheološkog nalazišta Medijana, kraj Niša. Planirano je da se početkom septembra završi sa postavljenjem zaštitne konstrukcije, a tek nakon toga sledi obeležavanje putanja za posetioce i postavljanje pratećih materijala koji su potrebni za prezentaciju nalaza.

Činjenica da se obnavlja jedno od najvećih antičkih nalazišta, tj. da se turistima barem donekle omogući uvid u to kako je izgledalo najpoznatije i najotmenije predgrađe antičkog grada Naissusa, vredna je sama po sebi, ali ipak se sa time dosta kasni s obzirom na to da se centralna manifestacija proslave Milanskog edikta odigrava 6. oktobra u Nišu. To je praktično i završetak proslave, 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Medijana će, dakle, do kraja proslave biti zatvorena. Prava je šteta što se u godini jubileja, kada se u Nišu očekuje veliki broj turista, i kada su oči javnosti uprte u proslavu, toliko zapostavila Medijana, veličina i raskoš njene rezidencije.

Inače, predviđenim sredstvima planira se obnova Konstantinove vile sa peristilom, izgradnja zaštitne konstrukcije iznad najvažnijeg dela ovog lokaliteta. Posetoci će tada moći da vide 1.000 kvadratnih metara podnog mozaika kao i zidne slike u jednom delu vile, koje su po stepenu očuvanosti jedinstvene u našoj zemlji.

O Medijani, njenom značaju i kompleksnosti, medijanskoj umetnosti, možete pročitati ovde.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Južna Srbija, arheološka nalazišta

Oceni članak

0

Newsletter