Polazna | Srpski | Aktuelno | Tehnološke inovacije | Promocija rimskog i vizantijskog nasleđa Srbije kroz upotrebu novih medija!

Promocija rimskog i vizantijskog nasleđa Srbije kroz upotrebu novih medija!

Autor
Promocija rimskog i vizantijskog nasleđa Srbije kroz upotrebu novih medija!

Postavljanjem prve interaktivne table na u Savamali u Beogradu, na kojoj je predstavljen arheološki lokalitet Felix Romuliana - Gamzigrad započeta je interaktivna promocija rimskog i vizantijskog kulturnog nasleđa u Srbiji.

Ovo je još jedan od načina da se predstavi rimsko i vizantijsko nasleđe naše zemlje, kao i da se ovim putem obeleži proslava Milanskog edikta. Projektom Techcooltour, odnosno primenom tehnologije proširene stvarnosti se na zanimljiv način promoviše naša kulturna baština. Istovremeno, sa nasleđem Srbije, predstaviće se i istorijsko nasleđe zemalja u regionu: Italije, Slovenije i Hrvatske.

Tako da će svi turisti koji posete Veneciju (oko 50.000 godišnje), ili Pulu (300.000 godišnje) ili koji god drugi grad u ove tri zemlje, biti u prilici da saznaju nešto više o antičkim lokalitetima u Srbiji. Pored slike realnog, postojećeg prostora, posetiocima će se uz pomoć kompjuterski generisanih multimedijalnih informacija dočarati ambijent datog istorijskog perioda. 

Osnovne elemente projekta čine aplikacija za tablet/smart telefone i 12 interaktivnih tabli postavljenih na teritoriji četiri države.

U geolokacijski vodič ući će lokaliteti u Lebanu (Justinijana Prima), Nišu (Naisus, Medijana), Starom Kostolcu (Viminacijum), Sremskoj Mitrovici (Sirmijum), Beogradu (Singidunum), Zemunu (Taurunum), Beloj Palanci (Remezijana), Kostolcu kod Kladova (Trajanov most i Pontes) i Karatašu kod Kladova (Dijana). 

Posetioci će na svakoj od 12 postavljenih tabli, preko ekrana smartfona ili tableta, moći da vide jedan od istorijskih spomenika, animacija ili lokaliteta arheološke baštine.

U Srbiji je na tabli kod Brankovog mosta virutelno prikazan Gamzigrad, a kroz geolokacijski vodič posetilac će moći da pročita nešto više o ostalim rimskim lokalitetima u Srbiji.

Nije nimalo čudno što se upravo u godini Milanskog edikta radi na promociji kulturno-istorijskog nasleđa. VisitSerbia.org vas vodi na zanimljivo putovanje, stopama rimskih careva. Više o tome, pogledajte ovde

Inače, projekat Techcooltour realizovao je Centar za urbani razvoj. Projekat je odabran od strane Evropske komisije na konkursu za inovativne načine predstavljanja evropskih kulturnih ruta.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

arheološki lokaliteti, rimsko nasleđe

Oceni članak

0

Newsletter