Polazna | Srpski | Aktuelno | Tehnološke inovacije | Jedinstvena platforma o "Zelenim biserima" Beograda

Jedinstvena platforma o "Zelenim biserima" Beograda

Autor
Jedinstvena platforma o "Zelenim biserima" Beograda

Plavo-zelena mapa Beograda je inovativna multimedijalna dvojezička platforma urbanih i zaštićenih prirodnih lokaliteta Beograda. Sastoji se od intenet prezentacije i aplikacije u proširenoj stvarnosti za Android i iOS uređaje. Do sada je predstavljeno 49 zelenih bisera grada: spomenici prirode, prostorne celine, lokacije koje su u postupku stavljenja pod zaštitu i Telenor internet parkovi.

Grad Beograd je prvi grad u svetu koji ima ovakvu platformu - internet prezentaciju i aplikaciju za "pametne uređaje" koja se bavi tematikom zaštićenih i urbanih prirodnih dobara. "Veoma je značajno podržati rad Gradske uprave na poslovima zaštite prirodnih dobara, ali i istaći značaj povećavanja površina pod zaštitom, pogotovo u urbanim oblastima, kako bi se umanjili negativni efekti klimatskih promena." - istakla je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Na internet prezentaciji (www.bgmap.rs) se mogu pronaći informacije o spomenicima prirode, pojedinačnim stablima i prostornim celinama, o predelima izuzetnih odlika, internet parkovima, spomenicima geološkog nasleđa, kao i o prirodnim dobrima koja su u postupku stavljanja pod zaštitu.

 

Aplikacija za "pametne uređaje" je napravljena upotrebom operativnog sistema "Junaio", pruža osnovne podatke o prirodnim dobrima, tačnoj lokaciji na kojoj se ona nalaze, precizne podatke o njihovoj udaljenosti od trenutne lokacije, sliku i link ka internet prezentaciji gde se mogu pronaći detaljniji podaci za svaku lokaciju i galerija fotografija. Aplikacija se može preuzeti besplatno sa internet prezentacije www.bgmap.rs.

Svi sadržaji o prirodnim dobrima dostupni su na srpskom i engleskom jeziku, a Turistička organizacija Beograda uvrstila je aplikaciju u paket modernizovanih informativno-propagandnih materijala Beograda.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

5.00

Newsletter