Polazna | Srpski | Aktuelno | Tehnološke inovacije | Prva zvučna mapa u Srbiji!

Prva zvučna mapa u Srbiji!

Autor
www.zvucnamapadorcola.rs www.zvucnamapadorcola.rs

Po ugledu na zvučno mapiranje svetskih metropola, puštena je u rad i zvučna mapa Dorćola. Zamišljena je kao aplikacija iz koje se uči i istražuje lokalna istorija. Ovaj svojevrsni podsetnik starijima na to kako je ovaj deo Beograda nekada izgledao, a putokaz mlađima koje pokazuje koji su sve načini očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa i kako se i na takav način može sačuvati, zabeležiti, a potom i preneti znanje o ljudima, mestima i događajima koji čine lokalni kulturni turizam, do sada ima 15 tačaka.

 

„Zašto je Dalibor zaobilazio Jevrejsku ulicu?”, „Poziv na molitvu“, „Beg ka savršenom mestu za sviranje“, „Razvoj ulične umetnosti nakon Dalija“, „Priča o dvorištu u kom se nalazila stara sinagoga“,  „Ko zna gde su granice Dorćola?“ samo su neke od priča istorijske, kulturne, a pre svega lokalne vrednosti  koje se nalaze iza označenih tačaka na zvučnoj mapi Dorćola. Interesantnih naslova, a pre svega zanimljivog sadržaja koji predočava Dorćol kojeg više nema, ova mapa nudi sasvim novi pogled na taj deo Beograda. Iskustva, sećanja, saznanja, promišljanja ljudi o stvarima od opšteg ili ličnog značaja, u specifičnoj, verodostojnoj atmosferi, daju posve poseban doživljaj i približavaju sistem vrednosti, pravila i socijalne kulture stanovnika Dorćola. Na taj način su lični doživaljaji postali kulturno nasleđe jedne gradske celine.

Autentičnost jezika kao važna komponenta u ovoj svojevrsnoj kulturi sećanja je sačuvana, pa je na engleskom jeziku dostupan transkript. Verodostojna atmosfera u kojoj su priče ispričane uvodi sasvim novu dimenziju u sadržaj.

Nakon 15 početnih tačaka, koje su posmatrane  iz različitih uglova kako bi prikazale jedinstveni sociokulturni razvoj Dorćola, uskoro će biti postavljene i nove, autentične priče, a svi zainteresovani su i dalje pozvani da se uključe u građenje mape putem mail adrese tackakomunikacije@gmail.com. Zamisao autora projekta , udruženja građana „Tačka komunikacije” jeste da se prikuplja materijal i za druge delove Beograda, te da se i drugi delovi grada istraže, zvučno i fotografski dokumentuju.

19. novembra predviđena je dorćolska šetnja i promotivni događaj u Domu omladine. Tada će biti dostupna i aplikacija za smart uređaje.

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

zvucna mapa, dorcol, tacka komunikacije

Oceni članak

0

Newsletter