Polazna | Srpski | Aktuelno | Ostalo | Novi prirodni fenomen na Radan planini!

Novi prirodni fenomen na Radan planini!

Autor
Novi prirodni fenomen na Radan planini!

U ataru sela Rudare otkriven je zid sastavljen od horizontalnih kamenih kolona dužine 100 metara i visine deset metara. Pretpostavlja se da je reč o prirodnom fenomenu, nalik na „Džinovski most" u Severnoj Irskoj koji je pod zaštitom UNESCO.

Kameni blokovi su različitih oblika, od četvorougaonih do osmougaonih, dužine do jednog metra. Svi kameni stubovi su potpuno pravilno uklopljeni jedan na drugi, u dužini od oko 100 metara. Deo stubova je pokriven slojem zemlje i gustim rastinjem pa se trenutno ne može proceniti koliku ukupnu površinu zauzimaju.

Postoji verovatnoća da je taj ogromni zid nastao vulkanskom aktivnošću u dodiru sa Panonskim morem, jer je poznato da je ovde nekada postojao zaliv. Takođe, pretpostavlja se da je ova prirodna retkost korišćena još u rimsko doba, jer se na vrhu kamenih stubova nalaze ostaci rimskog kastela, a ispod njega ostaci kuća od podgrađa. 

Do danas je istraženo manje od 10 posto ovog područja (kuršumlijska opština čijih je više od 50% pokriveno šumom na obroncima Kopaonika i planine Radan), i postoji mogućnost da ima još sličnih pojava u prirodi.

Pre par godina se pisalo o neobjašnjivom prirodnom fenomenu na području Radan planine u bojničkoj opštini. Reč je o fenomenu koji je suprotan zakonu gravitacije: na delovima asfaltnog puta automobil izbačen iz brzine sam kreće uzbrdo i to sve više ubrzavajući; voda prosuta po asfaltu ne sliva se niz put, već kreće ka uzvišenju.

Ovaj put vodi ka Đavoljoj varoši, koja je takođe smeštena na padinama planine Radan. Više od 200 piramidalnih stubova visine 2 do 15 metara su jedinstven fenomen koji je po svojoj nesvakidašnjosti i čudnom izgledu dobio i ime. Ovi neverovatni oblici i zemljane piramide svakako su najznačajnije čudo prirode kod nas!

Preko rezervacionog sistema Visit Serbia, rezervišite vaš smeštaj u Južnoj Srbiji.  

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Đavolja varoš

Oceni članak

5.00

Newsletter