Polazna | Srpski | Aktuelno | Ostalo | Vinča u užem izboru za nagradu Europa Nostre!

Vinča u užem izboru za nagradu Europa Nostre!

Autor
Vinča u užem izboru za nagradu Europa Nostre!

Neolitsko naselje Vinča - Belo Brdo nalazi se među 14 ugroženih arheoloških nalazišta i istorijskih mesta u Evropi izabranih od strane Evropa Nostre - inicijative koja se brine za očuvanje kulturnog nasleđa.

Evropa Nostra je prva i jedina lista ugroženih spomenika kulture na evropskom nivou, podržana od strane važnih evropskih institucija. Nagrade Evropa Noste podržava Evropska komisija u okviru svog projekta „Program kulture“. Njihove nagrade afirmišu i ističu značaj istraživanja, posvećenost konzervatorstvu u očuvanju nasleđa, kao i sprovođenje obrazovnih projekata vezanih za kulturno nasleđe.

Za nominacije su se prijavile organizacije iz 21 zemlje. Od ukupno 40 nominovanih izabrano je 14 za preliminarnu listu, a konačno odabranih će biti sedam koji će biti predstavljeni 16. juna u Atini.  

Na listi ugroženih kulturnih dobara, od kojih bi neka u skorije vreme trebalo da bude obnovljena pored Vinče nalazi se i još 13 arheoloških nalazišta, religijskih hramova, istorijskih gradova i vojnih utvrđenja. To su: Rimski Amfiteatar u Draču, Albanija, iz drugog veka; Crkva svetih Petra i Pavla, Aragacotn, Jermenija - jedna od prvih hrišćanskih građevina koja potiče iz petog veka; Tampon zona u istorijskom centru Nikozije, Kipar - 1,5 km koridora koji preseca Nikoziju; Planinske tvrđave iz 17. veka - Vobanove tvrđave u Brijansonu, Francuska; Gasne lampe u Berlinu, Nemačka - gasne ulične lampe koje rade 200 godina; Nekadašnji dvor Tatoj u blizini Atine, Grčka; jedno od najvećih ostataka vojnih utvrđenja 18. veka u Evropi - Alesandrijska citadela, severna Italija; Renesansni manastir San Benedeto Po, u blizini Mantove, Italija, iz 15. veka; Manastir i crkva Isusa u Setubalu, Portugal; Rosia Montana rudnik u Transilvaniji, Rumunija; nekadašnja ribarska četvrt El Kabanjal Kanjamelar u Valensiji, Španija; Jermenska Crkva svetog Đorđa, Mardin, Turska, iz 5. veka; Istorijski grad Hasankejf i njegovo okruženje, Turska

Stavljanje Vinče u uži izbor trebalo bi da bude od koristi i za pozicioniranje ovog lokaliteta u našoj kulturi ali i na širem evropskom nivou, kao i kod evropskih fondacija.

Ovo je još jedna od potvrda koliko je Vinča važan lokalitet. Mesto koje je pružilo nov pogled na praistorijskog čoveka, kultura koja je u neolitu bila najraskošnija i civilizacija koja je u neolitu Evrope bila najsavremenija.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vinča, Beograd, arheološki lokalitet

Oceni članak

0

Newsletter