Polazna | Srpski | Aktuelno | Ostalo | Pećine Srbije otvorene za turističke posete!

Pećine Srbije otvorene za turističke posete!

Autor
Resavska pećina Resavska pećina

U najposećenijim pećinama Srbije, zvanično je počela turistička sezona. Zbog bogatstva pećinskog nakita i lepote prirodnih pojava one su značajan deo turističke ponude naše zemlje. Ukupno ih ima 1500, ali je samo desetak posto istraženo, a nekolicina njih je otvorena za turiste. VisitSerbia vam predstavlja ove speleološke bisere naše zemlje, kao i ture koje obuhvataju posete najznačajnijim pećinama Srbije - velikim turističkim atrakcijama.

U Resavskoj pećini (kraj Despotovca) obilazak u trajanju od pola sata(uređeno je oko 800 metara pešačke staze) zadivljuje hiljade posetilaca svake godine (od 1972). U proseku oko 40.000 turista prođe kroz najposećeniju pećinu Srbije, sa željom da vidi čudesne oblike prirode izvajane u proteklih 45 miliona godina.

Cena: 300 dinara za odrasle i 250 dinara za učenike i penzionere, radno vreme je od 9 do 20 časova, a organizovani obilazak sa vodičem je od 9 do 17 sati.

U okolini vredi videti i manastire Manasiju i Ravanicu, kao i Muzej ugljarstva Senjski rudnik.

Najveća turistička pećina u Srbiji je Rajkova pećina, dužine pećinskih kanala od 2.304 metra. Nalazi se u blizini Majdanpeka, a mnoštvo stalaktita i stalagmita svrstava je u jednu od najlepših i pećinskim nakitom najbogatijih u Srbiji.

Cena: 150 dinara po osobi, radno vreme je od 9 do 17 časova

U blizni se nalaze turističke atrakcije:Lepenski vir, Đerdap, Kapetan Mišin breg.

U pećini Ceremošnja, nedaleko od Kučeva, nekada su se sakrivali odmetnici, u njoj su pronađeni ostaci pećinskog medveda, nalazi se monumentalna vajarska kompozicija „Na večnoj straži“.

U ovom kraju, turisti se mogu upoznati i sa nekim starim, zaboravljenim zanatima i narodnim običajima, isporobati homoljski sir i med.

Grupa Zlotskih pećina od 130 njih, ukupne dužine od blizu 8000 metara najveća je grupa istraženih pećina kod nas. Nalaze se u okolini sela Zlot, kod Bora. Od njih je najpoznatija Lazareva pećina, čiji prostor je često opisivan kao „romantičan“ zbog stalaktita i stalagmita, pećinskih stubova, draperija, kalcitnim kadicama svih oblika i veličina koje se nalaze svuda unaokolo. Pećina Vernjikica je sa Lazarevom pećinom povezana uređenom pešačkom stazom visinske razlike 164 metra. Najveća atrakcija pećine je dvorana „Koloseum“, jedna od najvećih i najviših pećinskih dvorana u Srbiji.

Cena: 200 dinara po osobi, radno vreme je od 9 do 16 časova, (od 1. maja).

Prilikom posete, nezaobilazni su Borsko jezero i rudnik i prirodni kameni most Valja Prerast.

Potpećka pećina izgledom velike potpetice privlači pažnju. Nalazi se u selu Potpeć, 14 kilometara udaljenom od Užica. Veoma redak pećinski nakit u kraškim pećinama, kao i zemljane figure koje su načinili domaći i strani vajari, čine ovaj zaštićeni spomenik prirode interesantnim za turističke posete.

Cena: 200 dinara odrasli, 150 dinara deca; radno vreme (u aprilu od 12 -16 sati, u maju od 10 -18 časova)

Posetite selo Zlakusa, selo grnčara i etno-turizma, kao i tipično seosko domaćinstvo s kraja XIX veka - Terzića avlija, pravi muzej na otvorenom i zatvorenom.

Prilaz Stopića pećini je jedva prohodna šumska staza, duga oko 300 metara, sa strmim stepenicama na vrhu, gde kada stignete na odredište vidite da je svaki korak vredan truda. Čeka vas ogroman, zelenilom obrastao otvor iz kojeg izvire rečica, a ispred je drveni most preko nje. Najimpresivniji je vodopad Izvor života.

Cena: 200 dinara odrasli, 150 dinara deca; radno vreme od 9.30 do 16 časova, u sezoni do 19 sati

Etno - selo Sirogojno i planina Zlatibor turistički su biseri u blizini.

Na ulazu u Aranđelovac nalazi se pećina Risovača, jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi i pravo mesto za sve željne saznanja o čovekovoj prošlosti i borbi za opstanak. Dvorane su prepune korala raznih oblika i boja, kao i predmeta i ukrasa kojima se služio pračovek. U pećini su pronađeni fosili stari 36.000 godina.

Cena: 150 dinara po osobi, radno vreme od 9 do 17 časova.

Pogledajte našu ponudu hotela, motela, vila i apartmana u Srbiji, u VisitSerbia rezervacionom sistemu, kontaktirajte nas i za organizovanje tura koje obuhvataju najzanimljivije pećine Srbije na e-mail office@visitserbia ili broj telefona 021/ 4-724-088. U skladu sa vašim željama napravićemo jednodnevni ili višednevni izlet koji pogoduje svim vašim čulima!

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

pećine

Oceni članak

0

Newsletter