Polazna | Srpski | Aktuelno | Novi turistički sadržaj | Otvoren Centar za posetioce na Staroj planini!

Otvoren Centar za posetioce na Staroj planini!

Autor
Otvoren Centar za posetioce na Staroj planini!

Na Staroj planini otvoren je vizitorski centar „Vrelo“ u kojem su predstavljene sve prirodne i kulturne vrednosti ove planine. Istovremeno, centar će biti i naučna baza za one koji leti borave na Staroj planini a postoji i mogućnost za smeštaj manjih grupa posetilaca.

 

Centar Vrelo se nalazi u vikend naselju Vrelo, 4 kilometra od sela Brlog i 30 kilometara od Pirota lokalnim putem. Otvaranje centra jedan je od načina da se sve prirodne retkosti i raznovrsnosti Stare planine približe posetiocima kroz stalnu postavku u unutrašnjosti centra. Centar je namenjen i naučnicima i istraživačima.

Inicijativa za otvaranje vizitorskog centra pokrenuta je još 1997. godine, kada se ovo područje našlo pod zaštitom države. Vrata centra su za posetioce stalno otvorena.

Vrednost centra je oko 300.000 €, a sredstva su donirale Ujedinjene nacije i Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Stara planina je najveće zaštićeno područje u Srbiji. Za park prirode je proglašen 1997. godine. Prostire se na 100.000 hektara. Pod zaštitom države, kao prirodne retkosti nalazi se 40 biljaka. Retke su i ptice gnezdarke kojih ovde ima preko 150 vrsta. Ovaj deo Srbije može se pohvaliti i prisustvom velikog broja mahovina, lišajeva, gljiva, ali i retkim insektima. Takođe, Stara planina krije neke od najatraktivnijih vodopada na Balkanu. 40 - tak kilometara od Pirota nalaze se tri vodopada od kojih je najveći Čunguljski - spušta se sa visine od 63 metra, a neobičan je po tome što se svake godine povećava.

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Stara Planina

Oceni članak

5.00

Newsletter