Polazna | Srpski | Aktuelno | Novi turistički sadržaj | Bike park konačno i u Srbiji!

Bike park konačno i u Srbiji!

Autor
Bike park konačno i u Srbiji!

 

Bicklistički park na Kopaoniku, sa tri staze za spust dužine pet kilometara prvi je takav park u našoj zemlji. Staze su prilagodjene različitim stilovima vožnje i raznim veštinama, a namenjene su i početnicima i profesionalcima. 

Prva staza je najlakša i prilagodjena je deci i onima koji ovaj izazov isprobavaju po prvi put, druga staza je srednje zahtevna, dok je treća izgradjena za iskusne vozače. Širina staza se kreće od 60 do 120 cm. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke. 

Pri izgradnji se vodilo računa o prirodnom okruženju i park je sagradjen u skladu sa pravilima o zaštiti životne sredine. Prvi „downhill bike park“ u našoj zemlji dizajniran je i izgradjen prema standardima za slične parkove u Kanadi i zapadnoj Evropi i opremljen je specijalnim trasama za planinski biciklizam.

Bike park u Srbiji izgradili su Alliance, Action Sports Experts Company, Nacionalni park Kopaonik, JP „Skijališta Srbije“ i MK „Mountain resort“ a namera je da se u godinama koje predstoje izgradi odgovarajuća staza za svetski kup.

Intervju sa Markom Nikolićem iz Udruženja Fristajlera, 19. septembar 2012. 

Zašto bike park, neophodnosti da i Srbija dobije takvu staze?

Svi veći i bolji ski centri u Evropi imaju bike parkove u ponudi za aktivan odmor tokom leta. To je danas osnovna infrastruktura na planinama koje imaju dobru posetu i tokom letnje sezone. 

Zašto baš Kopaonik, koje su prednosti  ove planine u odnosu na druge?

Zato sto je baš tu planinu trebalo aktivirati leti, da je ljudi ne prepoznaju samo po skijanju, a takođe je bitan razlog i konfiguracija terena, koja je na Kopaoniku idealna za izgradnju bajk parka (downhill). Žičare su nove i uslovi za voznju sjajni. Pored svega, imali smo i veliku podrsku MK Mountain Resorta koji je prepoznao nasu viziju i u tome  su nam se prikljucili Nacionalni  Park Kopaonik  i JP Skijalista Srbije.

Dakle, ta planina je spremna za korak napred, ispred svih. 

Šta ste uradili do sada i koji su planovi za budućnost?

Urađena je kompletna prva faza radova, poligon spretnosti na startu žičare „Pančić centar" (za decu i početnike), tri staze (laka, srednje zahtevna i zahtevna) sa drvenim preprekama, skokovima, mostićima, zavojima i talasima od zemlje .Cilj  je da mountain biking scena  naglo raste u Srbiji i da za godinu dana napravimo još jednu stazu koja bi bila po standardu svetske mountain biking federacije, kako bi Kopaonik ugostio najbolje vozače sveta u tim disciplinama 2014. godine. 

Koji su ciljevi ?

Atraktivna i zanimljiva dešavanja leti na Kopaniku u parku (takmičenja, državno prvenstvo, dovođenje najboljih vozača sveta na kampove i demo voznje-skolice, veliki broj turista i posetilaca) 

Kako je bilo na otvaranju, kakvi su utisci ?

Utisci onih koji su staze već isprobali...hladno :) ali odlično, do poslednje žice su se gurali u  redu ko će brže izaći da odvoza još jednom. Slovenci sa svojim državnim prvakom su oduševljeni kako su urađene staze i utisci su da su prvenstveno zabavne za sve, od početnika do profesionalaca. 

Da li ce izgradnja Bike parka uticati na sezonu na Kopaoniku i na koji način?

Cilj nam je da značajno obogatimo ponudu tokom letnje sezone. Kopaonik ima odlične uslove za razne sportske sadržaje, a izgradnjom bike parka smo ucinili veliki korak napred ka našem cilju. U planu nam je da u narednom periodu izgradimo i staze za Svetski kup – izjavio je Nikola Avram, predsednik Udruženja hotelijera na Kopaoniku i direktor MK Mountain Resorta.

 

Predlog za smeštaj na Kopaoniku:

book.visitserbia.org/hotels_in_city/Kopaonik/SR

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Kopaonik, Smestaj na planini, Bike park Kopaonik, hoteli na Koponiku, apartmani na Kopaoniku, smestaj na Kopaoniku

Oceni članak

0

Newsletter