Polazna | Srpski | Aktuelno | Kreiranje novog turističkog proizvoda | Dvor na Dedinju otvara vrata turistima!

Dvor na Dedinju otvara vrata turistima!

Autor
Dvor na Dedinju otvara vrata turistima!

Dvorski kompleks na Dedinju biće otvoren za posetioce svake subote i nedelje od 13. aprila do 26. oktobra. Posete se organizuju u dva termina od 10.30 i od 13.30 časova. Cena ulaznice je 450 dinara i uključuje autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića (minimalan broj ljudi u grupi je 15, a maksimalan 50).

Tokom dvočasovne šetnje turisti će, uz pratnju vodiča, moći da se upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom dvorskog kompleksa. Obilaze se velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i dvorska kapela posvećena Svetom Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi kraljevske porodice. 

Kraljevski dvor je vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. Nekada je bio dom kralja Aleksandra I i kralja Petra II, a sada u njemu živi Aleksandar Karađorđević II i princeza Katarina. Na južnoj strani Dvora nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Dvor se nalazi na grebenu brda pa se iz njega pruža predivan pogled na Dedinje, Košutnjak, Topčider i Avalu. Ulazni hol krase replike freski iz manastira Dečani i Sopoćani. U prizemlju se nalazi biblioteka sa 16,000 naslova i globusom iz 18. veka, Plavi salon i Zlatni salon. Najlepši deo Kraljevog dvora je podrum. Između ostalog, tu se nalazi i Soba šapata, prostorija koja je služila za tajne razgovore. Kada bi kralj okrenuo ključ u zidu začula bi se voda iz fontane i tako onemogućila prisluškivanje. Ovde je napravljena i prva kućna bioskopska sala na Balkanu. Nju je često koristio maršal Tito koji je bio veliki ljubitelj filmova Džona Vejna.

Beli dvor je građen za sinove Aleksandra I (Petra, Tomislava i Andreja). U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla. U Belom dvoru su živeli i Tito i Slobodan Milošević.

Prava je čarolija prošetati se dvorskim vrtovima. Uređeni su u stilu francuskih i engleskih vrtova kojima se prostiru raskošni cvetni parteri, mermerne i bronzane skulpture („Povjest Hrvata“ Ivana Meštrovića i „Violinista“ Tome Rosandića), paviljoni, fontane, bazeni, glazirane vaze i žardinjere. 

Preporučujemo i sledeće ture za razgledanje Beograda: Tura Podzemnim Beogradom  koja će vam pokazati skrivene tajne Beograda i Razgledanje Beograda u trosatnoj šetnji centrom grada koja će vam približiti najvažnije objekte Beograda i neposredno prikazati kako naš glavni grad živi.

Predloge za smeštaj u Beogradu, pogledajte ovde

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter