Polazna | Srpski | Aktuelno | Godišnje Turističko Sumiranje | Godišnje turističko sumiranje 2012. - Kreiranje novog turističkog proizvoda

Godišnje turističko sumiranje 2012. - Kreiranje novog turističkog proizvoda

Autor

U kategoriji Kreiranje novog turističkog proizvoda pristigle su nam sledeće prijave:

Prva srpska masaža "Živadinov i Živadinkin merak"

Bogatstvo različitosti - izbor najspremnijih sela za turističku promociju u Vojvodini i Podunavlju

 iBikeBelgrade - razledanje Beograda biciklom  

 Belgrade Walking Tours 

 Čarobno selo 

 Srpska magaza

U velikoj akciji "Godišnje turističko sumiranje" portala VisitSerbia.org, koja je trajala od 7. januara, a završena svečanom dodelom priznanja na Beogradskom sajmu turizma, turistički radnici koji se bave receptivnim turizmom u Srbiji, dodelili su ukupno 14 priznanja najznačajnijim projektima realizovanim u 2012. godini. Detaljnije o svim dobitnicima priznanja...

U kategoriji Kreiranja novih turističkih proizvoda priznanja su uručena za projekat iBikeBelgrade i Čarobno selo u opštini Mionica.

Specijalno priznanje otišlo je i za Srpsku magazu, turistički portal za promociju srpskih autentičnih proizvoda. 

Kandidati su bili:


Prva srpska masaža "Živadinov i Živadinkin merak" 

Opština: Grad Loznica - Banja Koviljača
Kategorija: Kreiranje novog turističkog proizvoda
Vrednost projekta: 
Investitor: Infofin doo
Obrazloženje: U wellness centru hotela Royal Spa u Banji Koviljači u ponudi se nalazi i Prva srpska masaža, nešto jedinstveno, novo i originalno - nešto što ne možete naći u hotelima visoke kategorije (4*), kao što je hotel Royal Spa. Sa ciljem da neguju tradiciju i čuvaju vrednosti, menadžment ovog luksuznog hotela ponudio je nešto tradicionalno svojim gostima. Ritualna masaža "Živadinov i Živadinkin merak" obuhvata masažu celog tela. Počinje sa opuštanjem uz mednu rakiju za domaćice i šljivovicu za domaćine. Masaža počinje stavljanjem toplih crepljika na leđa, nakon toga specijalnim aromatičnim uljima se masiraju stopala. Po završetku masaže stopala, obuvaju se tople, vunene čarape. Za masažu celog tela koriste se aromatična ulja (smilje za domaćice, kleka za domaćine). Akcenat masaže je na stopalima i kičmenom stubu. Masaža se završava masažom lica svežim krompirom. Efekat: otklanja glavobolju i bore. Po završetku masaže sledi posluženje: za domaćice slatko od šumskih jagoda, a za domaćine med i orasi. 


Bogatstvo različitosti - izbor najspremnijih sela za turističku promociju u Vojvodini i Podunavlju

Opština: Podunavlje 
Kategorija: Kreiranje novog turističkog proizvoda
Vrednost projekta: 35.000 evra 
Investitor: Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova 
Obrazloženje: Cilj ovog projekta je da se kreira turistička multi kulti tura u Podunavlju koja bi mogla biti jedinstven turistički proizvod na turističkom tržištu sveta i po čemu bi ovaj deo Srbije mogao biti prepoznatljiv. Vojvodina i Podunavlje su prepoznati kao jedinstven prostor u Evropi, jer nigde na tako malom prostoru (posebno u Vojvodini) ne živi toliko različith nacionalnih zajednica koji i danas neguju svoje običaje i tradiciju i pokušavaju da ih sačuvaju od zaborava, urbanizacije i globalizacije. Nigde u Evropi ne postoji prostor gde je čak 6 jezika u službenoj upotrebi kao što je slučaj sa Vojvodinom. 

Prva faza projekta je bila izbor sela u Vojvodini koja su učestvovala na konkursu i koja su se stručnoj komisiji predstavili u trajanju 3.5 sata posete, predstavljajući svoju autentičnost kroz bogatstvo kultura, običaja, gastronomije, folklora i muzike naroda koji ovde žive. Prva faza je obuhvatala početne edukacije, nastupe na sajmovima u Novom Sadu i Londonu, promotivne izlete za medije i prve turiste, kao i podršku za učestvovanje na brojnim konkursima. U 2012. godini izabrana su i sela u Podunavlju nizvodno od Beograda, odštampana je nova brošura u tiražu od 10.000 primeraka, ponovo se zapaženo nastupilo na sajmovima turizma u Beogradu, Budimpešti, Berlinu kao i Novosadskom sajmu. napravljeni su promotivni filmovi koji se mogu pogledati ovde

http://www.youtube.com/watch?v=I7f3yG2LPi0 – Multikulturalnost Vojvodine

http://www.youtube.com/watch?v=8SmHzwpFWmo - Istočna Srbija 

Projektom se jača zajedništvo u selima, daje podrška privatnoj inicijativi a posebno ženama i mladima koji žele da ostanu na selu i ostvaruju dodatne prihode od turizma a jača se i svest o očuvanju i negovanju sopstvenih običaja i tradicije kao i zaštiti prirode.

Sela koja su obuhvaćena ovim projektom u Vojvodini su: Bački Monoštor, Banoštor, Belo Blato,  Bezdan, Velebit, Golubinci, Gudurica, Donji Tavankut, Kovilj, Krčedin, Ruski Krstur, Selenča, Skorenovac, Stapar, Stari Slankamen, Totovo selo, Turija.

Dunavom nizvodno od Beograda: Vinča, Dobra, Crnajka, Jabukovac 

Kroz ovaj projekat se promoviše kultura u selima ali to može biti samo magnet za dolazak turista. A njih ćemo ovde omamiti našom bogatom gastronomijom, čudesnim zvucima različite muzike a pokazaćemo im i sve drugo čime raspolažemo na ovom prostoru: tvrdjave, dvorci, salaši, banje, arheološki lokaliteti i dr.

Kako nam je rečeno na sajmu turizma u Londonu 2011.g.: "kada bi svet znao za ovo naše "bogatstvo različitosti" - to bi umnogome promenilo i sliku Srbije u svetu".


iBikeBelgrade - razgledanje Beograda biciklom
 

Opština: Beograd (od 2013. i Novi Sad)
Kategorija: Kreiranje novog turističkog sadržaja
Vrednost:
Investitor:
Obrazloženje: iBikeBelgrade je prva kompanija u Srbiji koja u svojoj ponudi ima razledanje grada biciklom. Ne samo da je ova vrsta razgledanja grada biciklom jedinstvena, već je i drugačiji vid poslovanja u Srbiji. To je društvena kompanija, sa ciljem da poveća zaposlenost, promoviše preduzentništvo i doprinese da Beograd bude manje zagađen. Jedina je tura koja pokazuje Novi Beograd i priča o istoriji SFRJ i o vremenu iz 90-tih godina. Najbolja je tura u Beogradu i Srbiji, koja se nalazi na prvom mestu na najposećenijem web sajtu za putovanja InYour Pocket, na osnovu komentara posetilaca. Nekoliko posetilaca reklo je da iBikeBelgrade tura najupečatljivi deo njihove posete Srbiji. iBikeBelgrade je uspostavio kontakt sa stotinama studentskih organizacija za njihovu posetu Beogradu. Oko 400 njih je zbog ovoga i došlo u Srbiju.Sve je počelo skoro bez ikakvih investicija i pomoći donatora, partnera ili investitora. To je 100% održiva tura i kompanija ispunjava principe održivog turizma: ne koriste se automobili ni struja, samo ljudska snaga. Brine o životnoj sredini i istorijskom nasleđu. Podiže svest među posetiocima o lošem stanju brige o  prirodi koja je prisutna u Srbiji. U 2012. godini 2000 stranih posetilaca je učestvovalo u ovoj turi (druga sezona od osnivanja iBikeBelgrade. Na korišćenje se daju polovni bicikli iz stare Jugoslavije. Zbog ovih aktivnosti Beograd i Srbija su zadobili veliku pažnju u nekoliko međunarodnih novina, časopisa i web sajtova. Išla su dva specijala na televizijskim programima u Hong Kongu i Italiji. Jedina je tura u Beogradu (a možda i u Srbiji) koja ima polazak svaki dan u nedelji, od maja do oktobra, bez obzira na vremenske uslove. 

   


Belgrade Walking Tours

Opština: Stari Grad
Kategorija: Kreiranje novog turističkog sadržaja
Vrednost projekta: 10.000 €
Investitor: Jungle Travel
Obrazloženje: Vizija i misija: JUNGLE TRIBE NVO želi da unapredi i poboljša turističku ponudu Beograda, omogući mladim strani turistima što više besplatnih servisa i korisnih informacija prilikom njihovog boravka u R. Srbiji, približi Beograd evropskim “City break” liderima, posreduje u integrisanju u Evropske tokove i sticanju radnog iskustva studenata iz R. Srbije, doprinese u podizanju kulturne svesti i upoznavanju sa vrednostima i turističkim potencijalom R. Srbije. BELGRADE WALKING TOURS je projekat rađen po uzoru na vodeće svetske turističke destinacije.Čarobno selo

Opština: Mionica
Kategorija: Kreiranje novog turističkog sadržaja
Vrednost projekta: 5 000 000
Investitor: UNICEF
Obrazloženje: Projekat „Čarobno selo“ ima za cilj razvijanje modela za razvoj turizma kroz aktivan odmor turista koristeći i jačajući kapacitete lokalnih socijalnih aktera. Ovaj projekat „Čarobno selo“ je u 1. fazi finansiran iz sredstava UNICEF-a kao obrazovno zabavni kompleks u ruralnoj sredini u kojem deca iz grada mogu da uče i aktivno se odmaraju. Ovaj obrazovno zabavni kompleks se sastoji iz četiri kućice, jedne otvorene letnje učionice-seoskog trga, zanatskog centra i seoskog igrališta za decu .
Čarobno selo je edukativno-zabavni kompleks namenjen za igru i učenje dece uzrasta od 5-12 godina u kojem su edukatorke kostimirane vile čarobnice, studenti UF ili diplomirani učitelji.

   


Srpska magaza 

Opština: Ljig 
Kategorija: Kreiranje novog turističkog sadržaja
Vrednost projekta: 19.700,00 $
Investitor: FAO, Seoska domaćinstva 
Obrazloženje: Srpska magaza je tradicija u novom ruhu, mesto susreta sela i grada i potreba savremenog čoveka. Jedinstveno mesto koje vam otkriva čitavu Srbiju. Koncept koji spaja sve različitosti ovih prostora i nudi bogatu ponudu tradicionalnih proizvoda i nezaboravan odmor na selu. To je nov način prodaje proizvoda i usluga. U ponudu je utkana ljubav srpskih domaćina i domaćica, u ono što stvaraju, ono što su prvo namenili svojoj deci, a ako preostane da ima i za prijatelje. Ovo je nova šansa za očuvanje proizvodnje malih proizvođača, podsticaj da se ona poveća, da se omogući ostanak i opstanak mladih na selu. To je nov model objedinjene ponude koji nudi osobenost i izvorni kvalitet srpske tradicije. Srpska Magaza neguje različitost, podstiče kreativnost, podržava i gradi domaćinski pristup u odnosima i poslovanju. Srpska Magaza je vaš domaćin na putu kroz Srbiju. 


 


Pogledajte i predlozene kandidate iz kategorija:

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter