Polazna | Srpski | Aktuelno | Godišnje Turističko Sumiranje | Godišnje turističko sumiranje 2012. - Tehnološke inovacije

Godišnje turističko sumiranje 2012. - Tehnološke inovacije

Autor

U kategoriji Tehnološke inovacije pristigle su nam sledeće prijave:

Geotermalna energija u hotelu Royal Spa u Banji Koviljači

Serbian Adventures - svi izleti po Srbiji na jednom mestu 

Predstavljanje kulturno umetničke riznice - TurizamLajkovac.org 

WEB portal za oglašavanje turističkih subjekata i potrebe turističkih agencija 

Mobilna aplikacija VisitSubotica

Android aplikacija "Srbija za mlade"

U velikoj akciji "Godišnje turističko sumiranje" portala VisitSerbia.org, koja je trajala od 7. januara, a završena svečanom dodelom priznanja na Beogradskom sajmu turizma, turistički radnici koji se bave receptivnim turizmom u Srbiji, dodelili su ukupno 14 priznanja najznačajnijim projektima realizovanim u 2012. godini. Detaljnije o svim dobitnicima priznanja...

U kategoriji Tehnoloških inovacija priznanje je uručeno hotelu Royal Spa u Banji Koviljači za uvodjenje geotermalne energije i Android aplikaciji Srbija za mlade.

Kandidati su bili:


Geotermalna energija u hotelu Royal Spa u Banji Koviljači 

Opština: Loznica
Kategorija: Tehnološke inovacije 
Vrednost projekta: 20 miliona dinara 
Investitor: Hotel Royal Spa 
Obrazloženje: Hotel "Royal Spa" u Banji Koviljači koristi obnovljive izvore energije (solarnu i geotermalnu energiju) za zagrevanje prostorija u objektu, za grejanje vode u kupatilima i kuhinji, kao i za grejanje vode u bazenu wellness centra. Solarna energija je dostupna uglavnom leti i kada je nebo čisto i sunčano. Zato je "Royal Spa" iskoristio i geotermalnu energiju koja je dostupna cele godine, pa i zimi kada je najpotrebnija. Sa dubine od 30 metara crpi se voda temperature 16C i toplotna pumpa ja hladi do 10C. Dobijena energija greje vodu do 45C što je idealno za grejanje bazena, vode za tuširanje, kao i za podno grejanje u objektu. Osim toga, mineralna voda iz geotermalnog izvora, koristi se za punjenje zatvorenog bazena u wellness centru. Za razliku od odične, mineralna voda je bogata gvožđem i manganom i daleko ugodnija za plivanje i uživanje u vodenim masažama i ostalim atrakcijama bazena. Investicija će se isplatiti za 2 godine kroz uštedu na energiji. Takođe, povećaće se i konkurentnost na tržištu, jer će se smanjiti troškovi poslovanja hotela.


Serbian Adventures - svi izleti po Srbiji na jednom mestu 

Opština: Novi Sad 
Kategorija: Tehnološke inovacije
Vrednost projekta: 200.000 dinara 
Investitor: Magelan Corporation DOO/Sekretarijat za privredu Izvršnog veća Vojvodine
Obrazloženje: Serbian Adventures je sajt osnovan sa ciljem da se na jednom mestu nađe celokupna ponuda izleta i razgledanja u Srbiji. Organizatori izleta u našoj ponudi su najčešće lokalne agencije ili entuzijasti kao što su planinari ili avanturisti. Softver koji je napravljen za potrebe sajta serbianadventures.com omogućava organizatorima izleta i putovanja da sami unose svoje programe sa svim detaljima o putovanju, kao i fotografije. Oni mogu objaviti neograničen broj izleta. Programi na sajtu se mogu pretraživati po destinacijama, mestu i datumu polaska, kao i po tipu programa. Na taj način omogućuje se maksimalna preglednost i lako pronalaženje programa svim potencijalnim klijentima. Plaćenje izleta se realizuje u dogovoru sa organizatorom putovanja. Celokupna ponuda izleta dostupna je i preko sajta visitserbia.org preko affiliate partnerstva. 

 


Predstavljanje kulturno-umetničke riznice -  TurizamLajkovac.org

Opština: Lajkovac
Kategorija: Tehnološke inovacije
Vrednost projekta: 258.000 din.
Investitor donator: Dragana i Nenad Dragićević, freelance studio za web dizajn ROOM25
Obrazloženje: Turistička organizacija opštine Lajkovac je ustanova koja ima za cilj da promoviše i pomogne očuvanje bogate kulturno umetničke riznice opštine Lajkovac i Lajkovca kao turističke destinacije. S obzirom da TO Lajkovac nije imala sajt, kao ni sredstva predviđena budžetom za isti, sklopljen je dogovor sa direktorom, gospodinom Milutinom Rankovićem da ROOM25 tim kreira sajt volonterski uz svoja sredstva sa potpunom slobodom kreacije. Menadžment TO Lajkovac je imao skromne zahteve, želeli su samo da budu prisutni na internetu.

Materijal za sajt je pripremio gospodin Milutin Ranković, direktor TO Lajkovac. Za potrebe sajta autori su zakupili domen www.TurizamLajkovac.org i obezbedili e-mail adresu office@turizamlajkovac.org. Prostor za sajt su ustupili na serveru koji su zakupili za svoje i potrebe drugih klijenata. Projekat izrade sajta je realizovan u periodu od marta do aprila 2012. godine, nakon čega je nastavljen rad na održavanju i unapređenju istog.
Prateći savremene svetske trendove neminovna je potreba promocije sajta na društvenim mrežama a sa ciljem upoznavanja korisnika sa radom organizacije TO Lajkovac. Autori sajta su iz tog razloga napravili zvanične stranice i profile Turističke organizacije opštine Lajkovac na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Google+, YouTube i Vimeo, a ujedno su i njihovi jedini administratori.
Nakon puštanja sajta u rad, primetan je veliki broj posetilaca, drugih agencija koje prate vesti, zanimljive članke i ostale objave i koriste ih u svom radu. Postignuta je interakcija sa društvenim mrežama i jedan je od sajtova najposećenijih sa ovog područja. Pored svakodnevnih vesti, galerije sa video snimcima, albumima fotografija i drugih kvalitetnih materijala korisniku se nude i servisne informacije. Sajt ima potencijal da se dalje razvija.

Link do projekta u PDF-u


WEB portal za oglašavanje turističkih subjekata i potrebe turističkih agencija 

Opština: Beograd 
Kategorija: Tehnološke inovacije 
Vrednost projekta: 1.156.400 dinara 
Investitor: Turistička organizacija Beograda i Poslovni fakultet Valjevo, Univerzitet Singidunum
Obrazloženje: Web portal predstavlja savremenu aplikaciju koja omogućava inteligentu preragu sveobuhvatnih i ažuriranih informacija o ponudi turističkih proizvoda i usluga na teritoriji Turističke organizacije Beograda (portal.tob.rs/sr). Budućim turistima nude se efikasna pretraga i pregled postojećih ponuda, što se direktno povezuje sa lakšim donošenjem odluke o kupovini usluga i doprinosi povećanju broja turista. Održivost portala ogleda se u postizanju maksimalne društvene i ekonomske koristi za zajednicu, odnosno sve umrežene subjekte, kroz njihovo promovisanje i povećanje konkurentnosti na tržištu. Mobilna aplikacija VisitSubotica 

Opština: Subotica  
Kategorija: Tehnološke inovacije 
Vrednost projekta: 150.000 dinara 
Investitor: Turistička organizacija grada Subotice i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova  
Obrazloženje: Aplikacija je urađena na tri jezika - srpskom, mađarskom i engleskom i po tome je jedinstvena u Srbiji i regionu. Njenim instaliranjem na pametne telefone ili tablet računara turista dobija sve informacije o Subotici sažete na jednom mestu - o saobraćaju, smeštaju, restoranima, kafeima, vinarijama, arhitekturi, kulturnim mestima, Paliću, Ludašu, Kelebiji, festivalima i manifestacijama. Aplikacija se potpuno besplatno može preuzet sa GooglePlay-a i sa iTunes-a, a nakon instalacije ne zahteva povezivanje uređaja sa internetom. 


Android aplikacija "Srbija za mlade"

Opština: Srbija
Kategorija: Tehnološke inovacije
Vrednost projekta: 629.000
Investitor: Ministarstvo finansija i privrede
Obrazloženje: Cilj aplikacije je da pomogne ljudima da donesu pravu odluku šta je potrebno videti na putovanju kroz Srbiju, da ispiriše, nauči i zabavi. Aplikacija predstavlja mobilni turistički vodič sa celokupnom ponudom Srbije na pametnom telefonu sa opisima atrakcija, foto galerijom, komentarima putnika i jednostavnim snalaženjem na mapi uz preciznu navigaciju auto i pešačkom rutom. Sadrži i izdvojenu kategoriju namenjenu mladima kao i kategoriju za ponude putovanja po Srbiji.
Održivost se posebno ogleda u uključivanju svih stejkholdera (LTO, agencije, institucije kulture, smeštaj itd.) ali i svih zaljubljenika u promociju turiyma Srbije koji mogu dodati svoje ideje na mapu u svega nekoliko koraka putem registracije na portalu androidvodic.com čime će se povećati vidljivost kako onih popularnih, tako i onih manje poznatih atrakcija vrednih obilaska.
Aplikacija je trenutno na srpskom jeziku, sledi prevod na engleski, kao i razvijanje za iOS platformu. Može se besplatno preuzeti sa Google Play-a. 

Pogledajte i predložene kandidate iz kategorija:Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter