Polazna | Srpski | Aktuelno | Godišnje Turističko Sumiranje | Godišnje turističko sumiranje 2012. - Novi turistički sadržaj

Godišnje turističko sumiranje 2012. - Novi turistički sadržaj

Autor

U kategoriji Novi turistički sadržaji pristigle su nam sledeće prijave:

Aquapark Petrolend, Bački Petrovac

Hotel Premier Aqua, Banja Vrdnik 

Hotel Royal Spa, Banja Koviljača 

Galerija - gostoprimnica u Kovilju

Hill Hotel, Jagodina 

Milin Lagum, Irig

Atomska banja Gornja Trepča - Novi objekat Vujan

Etno salaš Balažević, Tavankut

Galerija prve kolonije naive u tehnici slame, Tavankut

"Naša vina" - Udruženje vinara Vojvodine

Otkrijte dragulje Srbije

Omladinski sajam turizma

Imanje na Ravnom bregu u Mokrinu 

Objedinjavanje turističke ponude Vinče 

 

U velikoj akciji portala VisitSerbia.org, koja je trajala od 7. januara, a završena svečanom dodelom priznanja na Beogradskom sajmu turizma, turistički radnici koji se bave receptivnim turizmom u Srbiji, dodelili su ukupno 14 priznanja najznačajnijim projektima realizovanim u 2012. godini. Detaljnije o svim dobitnicima priznanja...

Priznanja za Novi turistički sadržaj u 2012. godini dobili su Aqua park Petrolend iz Bačkog Petrovca i Hotel Premier Aqua iz Banje Vrdnik.

Kandidati su bili:


Aquapark Petrolend, Bački Petrovac

Opština: Bački Petrovac
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 10 000 000 evra
Investitor: Aqua Therm Invest, Slovačka
Obrazloženje: Projektom Aquapark Petroland opština Bački Petrovac je zasluženo dobila mesto na turističkoj karti regiona. Turističko zabavni kompleks koji sa prostire na 8 ha, od planiranih 20 ha u narednim fazama, prve godine poslovanja opravdao je svoje postojanje i ugostio 200.000 posetlaca. Projekat Aquaparka je zamišljen kao energetski nezavistan kompleks, sa geotermalnom vodom, a u sledećim fazama u planu je korišćenje sunčeve energije kao i biomase. Aquapark trenutno zapošljava 50 radnika, dok je preko ostalih privrednih subjekata, pružaoca usluga u arealu Aquaparka Petrolend zaposleno preko 200 radnika, pretežno lokalnog stanovništva. Svakako da treba istaći odličnu saradnju lokalne samouprave i turističke organizacije Bački Petrovac u oblasti pružanja informacija posetiocima Aquaparka, spoj lokalnih zanatlija i proizvođača suvenira kao i proizvođača lokalnih specijaliteta. 


Hotel Premier Aqua, Banja Vrdnik 

Opština: Irig
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 14.000.000 evra
Investitor: Promont grop doo
Obrazloženje: Hotel Premier Aqua otvoren je u Banji Vrdnik, na Fruškoj gori. Kao jedini objekat sa 5* u okruženjum direktno utiče na razvoj banjskog, kongresnog, spa&wellness i medicinskog turizma, zahvaljujući svim svojim sadržajima, od kojih posebno naglašavamo termalnu vodu i Aqua medica centar. Hotel koristi obnovljive izvore energije, zahvaljujući ugradnji najsavremenijih uređaja, koji doprinose zaštiti životne sredine.  


Hotel Royal Spa, Banja Koviljača (wellness i drugi sadržaji u hotelu)

Opština: Loznica 
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 300 miliona dinara 
Investitor: Ingfofin doo 
Obrazloženje: Svojom lokacijom, modernom elegancijom i ponudom različitog sadržaja hotel predstavlja savršen izbor za sve goste kojima je potreban odmor od svakodnevnog stresa, mir i tišina, porodično druženje i relaksacija, lagane šetnje i izleti u prirodi, proslave, organizovani kongresi, seminari, opuštanje u wellness centru - SPA tretmani, masaže i fitnes. Na osnovu Rešenja o kategorizaciji hotel Royal Spa je hotel sa četiri zvezdice, u kom su novi sadržaji: Royal caffe, Royal restoran, Royal wellness i kongresni centar sa najsavremenijom video i audio opremom, kapaciteta 250 mesta, upotpunili jedan ovako luksuzan objekat. Royal caffe je mesto za predah i opuštanje, savršeno ukusnu kafu, rafinirane poslastice najfinijih sastojaka... Prijatna i intimna atmosfera a la cart restorana, savršeno ukusna mediteranska i nacionalna jela majstora kuhinje kombinovana sa vrhunskim vinima - stvaraju nezaboravan užitak. Jedan od sadržaja koji se ističe jeste „Royal wellness“ – wellnes & spa centar gde se možete opustiti u zatvorenom bazenu sa mineralnom vodom i uživati u Svetu sauna. Pored hidro i aero masaže u bazenu, naši gosti posebne trenutke relaksacije mogu provesti u hamamu, tepidarijumu, ruskoj aroma i finskoj herbal sauni. Menadžment hotela Royal Spa posluje sa ciljem da u Banji Koviljači razvije druge vodove turizma, kao što su kongresni i wellness turizam i da asocijacija na Banju ne bude samo zdravstveni turizam.

   

 


Galerija - gostoprimnica u Kovilju  

Opština: Novi Sad  
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 1.500.000 dinara 
Investitor: Sekretarijat za privredu Vlade Vojvodine i lična sredstva  
Obrazloženje: U okviru kuturno - verskog turizma naseljenog mesta Kovilj, pored postojećeg manastira, za posetu je otvoren atelje i galerija - gostoprimnica poznatog vojvođanskog slikara Gige Đuragića Dileta. Ovde su izložene tapiserije i pejzaži iz vojvođanskog opusa, a u sklopu ovoga počinje da radi i radionica za tkanje tapiserija, unikatnog tekstila i suvenira. 


Hill Hotel, Jagodina 

Opština: Novi Sad  
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 3.500.000 evra
Investitor: "Put doo", Jagodina 
Obrazloženje: Na lokaciji pored Aqua parka, u blizini Muzeja voštanih figura, ZOO vrta i uređenog parka "Đurđevo brdo", a na putu E-75, na pola puta Beograd-Niš, u Jagodini, otvoren je novi luksuzni hotel sa četiri zvezdice "Hill". Zbog dobre lokacije i velike portažnje turista proteklih godina, a u cilju razvoja održivog turizma. Hotel je u velikoj meri obogatio turističku ponudu regiona. Formirani su standardi poslovanja u cilju zadovoljenja gostiju kroz redovno praćenje nivoa usluge i tačno pružanje informacija o uslugama hotela, turističkim sadržajima, lokalnoj kulturi i kulturnom nasleđu. Hotel zapošljava na svim nivoima lokalno stanovništvo i sarađuje sa domaćim dobavljačima. Kroz promociju se koriste elementi lokalne umetnosti, a u redovnom poslovanju se meri utrošak robe, hemije, električne enegije, vode i otpada u cilju očuvanja ekosistema i prirodnog okruženja.


Milin Lagum, Irig 

Opština: Irig  
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 50.000 evra
Investitor: Lična ulaganja 
Obrazloženje: Nalazi se u centru Iriga, i jedini je smeštajni kapacitet. Prima do osam osoba za noćenje. Pored soba za spavanje ima podrum u etno stilu (kapaciteta do 50 ljudi), pripremljen za degustaciju vina malih vinara sa teritorije Iriške opštine i vojvođanskih specijaliteta. Kuća sa podrumom datira s kraja 19. veka i uvrštena je u kulturno-istorijsku baštinu Zavoda za zaštitu spomenika. U kviru objekta je letnja bašta i veliko dvorište sa parking mestima. Akcenat projekta turističke ponude je na prezentaciji kulturnih znamenistosti i tradiciji Iriga, koji je izuzetan, a sada malo poznat široj javnosti.


Novi objekat Vujan   

Opština: Gornja Trepča, Čačak
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 2.5 miliona evra
Investitor: Atomska banja doo
Obrazloženje: Atomska banja Gornja Trepča je novim objektom Vujan, koji je počeo sa radom u maju 2012. godine, obogatila svoju ponudu i time ostvarila pozitivan efekat na poslovanje, što je ujedno doprinelo principu održivog razvoja turizma. U Atomskoj banji novim objektom Vujan je poboljšan kvalitet u pružanju usluga. Tome su doprineli ne samo smeštajni kapaciteti u objektu, već i terapijski blokovi koji se nalaze u samom objektu, a omogućavaju dostima ugodan boravak, kako u smislu lečenja, tako i u pogledu relaksacije. Atomska banja je obogatila svoju ponudu za 122 ležaja, odnosno sa 52 jednokrevetne i dvokrevetne sobe i 5 dvosobnih apartmana. Objekat Vujan poseduje trpezarije za ručavanje, zatom lift, kao i konferencijsku salu sa 50 mesta. Sve sobe su veoma luksuzno opremljene visoko kvalitetnim nameštajem, LCD televizorima, telefonom, internetom, kao i klimatizacijom. Objekat poseduje najnoviji sistem za grejanje i hlađenje. Tu su i savremeno opremljen hidro blok sa hidro-masažnim kadama, sale za kinezi-terapiju, ručnu masažu, radnu i elektro-terapiju. Potvrda visoko standardizovane usluge, kako medicinske, tako i ugostiteljske i turističke, po najzatevnijim evropskim merilima, došla je dodelom ISO i HACCP standarda. Sve ovo je dovelo do povećanja broja turista koji su posetili Atomsku banju, kao i do unapređenja turizma Srbije. 


Etno salaš Balažević, Tavankut

Opština: Subotica   
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 75.000 evra 
Investitor: pok. Jasna Balažević, poklon i sopstvena sredstva
Obrazloženje: Tavankut je zahvaljujući hvalevrijednoj gesti Jasne Balažević dobio etno salaš koji će doprinijeti razvoju turističke ponude sela. Oporukom je svoj obiteljski salaš sa devet i pol jutara zemlje i četiri motike vinograda darivala HKPD "Matija Gubec". Jasna Balažević je rođena u Subotici 14. listopada 1944. godine, a odrasla u Tavankutu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek za arheologiju, te bila prvom Bunjevkom arheologinjom. Cijeli radni vijek bio joj je vezan za zaštitu spomenačke baštine. Slovila je za stručnjakinju zavidne razine. Uz to imala je i svoju drugu, a vjerujemo još i veću ljubav - Tavankutm u koji je redovito dolazila cijeli život i, usprkos teškoj bolesti, sve do svojih posljednjih dana. Znala je reći "moram ići napuniti svoje baterije". Kroz Tavankut je gajila svoju veliku sklonost prema našem Društvu "Matija Gubec" koju su joj usadili roditelji Maca i Željko Balažević, pripadnici grupice entuzijasta osnivača Društva. Sve što je vezano za njezino bunjevačko porijeklo bilo joj je iznimno važno, dobro je poznavala do u tančine sve što je bilo vezano za nas Bunjevce, sve bunjevačke adete, a divanila je ikavicu kao da i nije očla iz Tavankuta, a zapravo je najveći dio života provela u Zagrebu.


Galerija prve kolonije naive u tehnici slame, Tavankut

Opština: Subotica 
Kategorija: Novi turistički sadžaj 
Vrednost projekta: 
Investitor: 
Obrazloženje: Galerija prve kolonije naive u tehnici slame smještena je u centru Tavankuta gdje se nalazi veći dio umjetnina, slika i predmeta od slame HKPD „Matija Gubec“. Galerija se prostire na 178 m2, gdje se nalazi izložbeni prostor, suvenirnica, depo, etno restoran i dvije sobe sa 10 ležaja. Početkom 2012. godine Tavankućanin Branko Horvat, dugogodišnji društveni i kulturni djelatnik je kuću u svom vlasništvu u centru Donjeg Tavankuta darovao mjesnom Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu »Matija Gubec«. Sopstvenim sredstvima Društvo je nekretninu adaptiralo i sada predstavlja svojevrsnu kulturnu atrakciju, gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije, kušaju tradicionalne gastronomske delicije i služi najbolja seoska rakija i vino.


"Naša vina" - Udruženje vinara Vojvodine 

Opština: Novi Sad
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 15.000 evra
Investitor: Udruženje vinara Vojvodine 
Obrazloženje: U avgustu 2012. godine osnovano je Udruženje vinara Vojvodine, čiji su članovi Mačkov podrum iz Iriga, Vidulo iz Temerina, Đurđić iz Sremskih Karlovaca, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu iz Novog Sada i Vinum iz Sremskih Karlovaca. Otvorili smo vinoteku "Naša vina", prodajno mesto gde je degustacija vina obavezna i gde se može čuti lepa reč o vinu. Cilj nam je da privučemo turiste sa brodova, a i one koji su drugim putevima tigli u Novi Sad, takođe da našim ljudima ponudimo i naučimo ih o kvalitetnim vinima. Prateći tendencije razvoja turizma i potreba tržišta, poboljšavamo kvalitet i raznovrsnost vina i ponude vinarija. Time postižemo održivost i nadograđujemo tradiciju vinogradarstva koje je skoro bilo zaboravljeno.  

   


Otkrijte dragulje Srbije 

Opština: Grad Novi Pazar
Kategorija: Novi turistički sadržaj
Vrednost projekta: 7.000.000 dinara
Investitor: Grad Novi Pazar, Merkur Vrnjačka Banja, MK Group 
Obrazloženje: Zajedničko učešće na međunarodnim sajmovima turizma, promocija regije, dovođenje stranih turoperatora iz Nemačke, Velike Britanije i Turske, kojima su predočeni i pokazani turistički potencijali sa kojima raspolaže Republika Srbija, a pogotovo regija Južne Srbije. Cilj je spajanje tri područja u jedinstvenu turističku ponudu: Novi Pazar sa svojim kulturno-istorijskim spomenicima iz Nemanjićkog i Osmanskog perioda, Vrnjačke Banje sa svojim lečilištima i Kopaonik kao izvanredne destinacije za sportsko-rekreativni turizam. Urađen je promo materijal, katalozi, brošure, promo filmovi... Cilj je dovođenje što većeg broja stranih turista iz Zapadne Evrope i Azije. 


Omladinski sajam turizma

Opština: Novi Sad
Kategorija:
Novi_turisticki_sadrzaj
Vrednost projekta:
10.000.000,00
Investitor:
Ministrastvo ekonomije i regionalnog razvoja, Turisticka organizacija Novog Sada
Obrazloženje:
YOUTH FAIR je jedinstven događaj koji okupilja najznačajnije regionalne manifestacije i destinacije za mlade, kao i turističke organizacije i druge ključne stejkholdere u okviru zabavne i turističke industrije regiona Balkana i odgovarajućih partnera iz Evrope i sveta. Prvi sajam omladinskog turizma  - Youth Fair je održan u Novom Sadu, od 10. do 12. jula 2012. godine. Tom prilikom su se predstavile najznačajnije manifestacije i destinacije u regionu pred više desetina hiljada novosađana i posetilaca EXIT festivala, kao i pred vodećim regionalnim, evropskim i svetskim omladinskim turoperatorima. Takođe, tokom trajanja Youth Fair-a predstavljena je platforma za čvršće povezivanje, komunikaciju i saradnju učesnika na regionalnom tržištu zabave i omladinskog turizma.


Imanje na Ravnom bregu u Mokrinu

Opština: Kikinda, Mokrin
Kategorija: 
Novi_turisticki_sadrzaj
Vrednost projekta:
900.000 evra
Investitor: 
Terra Panonica 
Obrazloženje: 
Imanje na Ravnom bregu u Mokrinu je koncept visokog turizma u novom objektu Sajber kuće koja je nagrađivana na sajmovima i publikacijama u zemlji i inostranstvu. Pored ovog objekta, renovirana je stara kuća Malenčića. Ovo je objekat za smeštaj 20 turista. Namenjen je mladima, renovirana je i stara kuća Novaković u objekat visokog turizma. Gosti su bili studenti iz regije. Radionice otpadnog tekstila i drveta. Radionice keramike, fotografije. Rezidencijalni boravak najpoznatijih pisaca iz regiona o čemu su svi mediji obaveštavali. Mlade arhitekte su radile i koncept Mokrin resort vezan za jezero sportskog ribolova. Vlasnik Branimir Brkljač je zbog ovog dobio Godišnju nagradu opštine Kikinda 2012. Projekat se nastavlja. 

   


Objedinjavanje turističke ponude Vinče 

Opština: selo Vinča, gradska opština Grocka
Kategorija: 
Novi_turisticki_sadrzaj
Vrednost projekta:
200.000 dinara
Investitor:
 Članovi udruženja Vinčanski neolit, hotel Radmilovac, motel etno-restoran Mlinarev san 
Obrazloženje: Rukovodstvo uduruženja Vinčanski neolit iz Vinče došlo je na zanimljivu ideju da objedini turističku ponudu naselja Vinča, čija će ključna destinacija biti Arheološki lokalitet Belo Brdo. Kako bi naša ponuda za potencijalne turiste bila potpunija i kompletnija obavili smo razgovore sa postojećim i potencijalnim turističkim kapacitetima i u toj aktivnosti postigli uspeh. Našem predlogu za Objedinjavanje turističke ponude Vinče pridružili su se Ogledno dobro Radmilovac sa projektom Mali Dunav pri Poljoprivrednom fakultetu Zemun, hotel Radmilovac, Motel Mlinarev san, sportski tereni i zanimljivi pojedinci iz naselja kao što je proizvođač srecijalnih pečuraka brod restoran Maestral, restoran Da Vinči i druge sadržaje. U narednom periodu planiramo poboljšanje turističke ponude i izgradnju novih turističkih sadržaja: izgradnja pristana na Dunavu ispred arheološkog nalazišta, izgradnja Informativnog turističkog centra i suvenirnice na platou ispred nalazišta, izgradnja replike neolitskog naselja na platou pored Dunava, osnivanje i aktiviranje radionica za izradu suvenira od keramike koji će najbolje prezentovati Vinču. Za naše nesebično angažovanje u razvoju turističke ponude Podunavlja na prošlom sajmu turizma nagrađeni smo od strane turističkog klastera Istar 21. 


 

Pogledajte i predlozene kandidate iz kategorija:

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter