Polazna | Srpski | Aktuelno | Godišnje Turističko Sumiranje | Godišnje turističko sumiranje 2012. - Ostalo

Godišnje turističko sumiranje 2012. - Ostalo

Autor

U kategoriji Ostalo pristigle su nam sledeće prijave:

Formiranje turističkog klastera Radanskog područja

Formiranje centra za unapređenje znanja u ruralnom turizmu, IPA II komponenta

Rečnik za seoska domaćinstva

Web sajt Discover south-east Serbia

WINE&FINE - specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu

Edukativni centar - Akademija vinskog turizma 

Zeleni pasoš Srbija

Kula Nenadovića

U velikoj akciji "Godišnje turističko sumiranje" portala VisitSerbia.org, koja je trajala od 7. januara, a završena svečanom dodelom priznanja na Beogradskom sajmu turizma, turistički radnici koji se bave receptivnim turizmom u Srbiji, dodelili su ukupno 14 priznanja najznačajnijim projektima realizovanim u 2012. godini. Detaljnije o svim dobitnicima priznanja...

Priznanja su takodje dodeljena i za projekat Discover south-east Serbia, turistički portal koji predstavlja turističku ponudu Jugoistočne Srbije kao i Zeleni pasoš Srbija - edukativni pasoš namenjen turistima kroz koji se promoviše održivi turizam (kategorija Ostalo)

Specijalno priznanje je dodeljeno i za Rečnik za seoska domaćinstva- namenjeno domaćinima koji žele da budu što bolji domaćini svojim gostima iz inostranstva.

Kandidati su bili:


Formiranje turističkog klastera Radanskog područja

Opština: Kuršumlija, Prokuplje, Lebane, Bojnik i Medveđa
Kategorija: Ostalo
Vrednost projekta: trenutna vrednost je 20000 evra
Investitor ili donator: EU Progres - Evropska Unija
Obrazloženje: Radi promocije turizma pet siromašnih opština Južna Srbije, krajem 2012. godine formiran je Turistički klaster Radanskog područja sa ciljam zajedničke promocije ovog turistički bogatog kraja. Projekat je podržan od strane TOS-a, EU Progresa, Kancelarije za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Univerziteta Singidunum, Visoke turističke škole Beograd i Ministarstva ekonomije i privrede


Formiranje centra za unapređenje znanja u ruralnom turizmu, IPA II komponenta – Program prekogranične saradnje Croatia - Serbia 2007-2013 

Opština: Opština Bački Petrovac, Srbija. (Grad Vukovar, Hrvatska)
Kategorija: ostalo
Vrednost projekta: Ukupna vrednost projekta je 378.003,86 eura za obe države, odnosno 199.280,47 eura za Opštinu Bački Petrovac, a za partnera u Hrvatskoj, TZ grada Vukovara  178.723,39 eura. Navedene suma uključuju i 15% sopstvenog učešća kojim svaka strana participira u projektu.
Investitor-donator: Evropski predpristupni fondovi
Obrazloženje: Bački Petrovac je projektom „Formiranje centra za unapređenje znanja u ruralnom turizmu" dobio centar za sprovođenje edukacija iz ove oblasti, čime se konstantno poboljšava znanje i veštine učesnika u ruralnom turizmu iz cele regije. Takođe se poboljšava kvalitet i pouzdanost usluga u ruralnom turizmu. Projekat doprinosi i poboljšanju ekonomskog i socijalnog života ruralnog stanovništva regija obuhvaćenih projektom, primenom znanja i veština stečenih procesom edukacija i radionica sprovedenih u centru. U Bačkom Petrovcu su takođe izgrađeni i pokazni smeštajni kapaciteti, kao primer dobre prakse, koji će po završetku projekta, kao i edukativni centar, omogućiti dalji razvoj ruralnog turizma u Bačkom Petrovcu. Proces edukacija je obuhvatao brojne teme iz oblasti ruralnog turizma kao i radionice starih zanata, koje doprinose da se tradicionalni zanati sačuvaju od zaborava. 


Rečnik za seoska domaćinstva 

Opština: Sela Zapadne Srbije 
Kategorija: Ostalo 
Vrednost projekta: 
Investitor: RRA + Švajcarska vlada
Obrazloženje: Rečnik za seoska domaćinstva je jednostavno i veoma korisno sredstvo za uspešnije i efikasnije sporazumevane njegovih korisnika - seoskih domaćinstava koji pružaju turističke usluge i inostranih gostiju koji borave u selima Srbije. Predstavnici bitnih činilaca u uspostavljanju poslovne kulture i standarda u turističkoj privredi Srbije, idejni tvorci, promoteri i korisnici Rečnika za seoska domaćinstva spremni su da svojom bliskom saradnjom doprinesu konkurentnosti turizma Srbije na tržištu i njime postiču privredni rast, zapošljavanje i kvalitet života stanovnika, razmenili iskustva o očekivanjima i utiscima gostiju iz inostranstva koji se odlučuju za seoski turizam Srbije i predstavili mogućnosti uspešnog sporazumevanja, budući da je rečnik dragoceno sredstvo koji inostranim gostima pomaže da dožive pastoralne tradicije lokalnog stanovništva, koje odražavaju autentične ukuse i mirise Srbije, istovremeno podstičući seoske domaćine da ispolje svoju nenadmašnu gostoljubivost i iskonsku srdačnost, bogatstvo očuvane tradicije i živopisne kulture, ispunavajući svoje potrebe dobrih i brižnih domaćina, ispunjavanjem očekivanja i želja svojih gostiju. Nadamo se da će donosioci odluka razumeti značaj ovog malog sredstva koje će poboljšati turističku infrastrukturu Srbije i primanjivati ga efikasno. 


Web sajt Discover south-east Serbia 

Opština: Bor, Niš, Zaječar, Kuršumlija, Leskovac, Vranje, Kladovo, Negotin...
Kategorija: Ostalo 
Vrednost projekta: trenutna vrednost iznosi 7.000 evra 
Investitor: TMC - Tourism Management and Consulting
Obrazloženje: "Discover South-east Serbia" je naziv dugoročnog projekta koji ima za cilj bolji, jači i kvalitetniji razvoj turizma na prostoru jugoistočne Srbije. Sajt discoversoutheastserbia.com postao je prva online turistička baza u Srbiji. Na sajtu se nalazi preko dve hiljade strana različitog sadržaja. Tu su informacije o atrakcijama, ugostiteljskim objektima, specijalnim ponudama i popustima, organizoavnim turama... Svi ugostiteljski objekti koji su predstavljeni na ovom sajtu sada se nalaze na prvoj strani Google pretrage. Suština i cilj projekta je da održivi turistički razvoj, tj. ekonomski razvoj koji prati i društveni razvoj, pri tom štiteći životnu sredinu i negujući kulturno nasleđe.


WINE&FINE - specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu 

Opština: Novi Sad 
Kategorija: Ostalo 
Vrednost projekta:
2.000.000 dinara 
Investitor: F&B MEDIA
Obrazloženje: Wine&Fine je specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu, koji se istovremeno obraća i stručnoj javnosti i široj čitalačkoj publici. Teme kojima se bavi Wine&Fine obrađuje na kritički način, pokušavajući da izgradi objektivan stav i kvalitetom tekstova zainteresuje publiku, i to ne samo u Srbiji. Iz tog razloga, a kreaciju sadržaja angažovani su stručnjaci iz celog regiona. Uz štampano izdanje magazina aktivan je i Wine&Fine internet portal, sa pratećim aplikacijama za mobilne uređaje, koje će naše preporuke i vodiče za robe i usluge potrošačima učiniti dostupnim u svakom trenutku, pa i onda kada se nalaze u kupovini. Edukativni centar - Akademija vinskog turizma 

Opština: Teritorija Republike Srbije 
Kategorija: Ostalo
Vrednost projekta: 50.000 evra
Investitor ili donator: Udruženje "Edukativni centar - Akademija vinskog turizma"
Obrazloženje: Moj dosadašnji cilj, a sada i cilj Udruženja "Edukativni centar - Akademija vinskog turizma" je usavršavanje vinsko turističke ponude radi što efektnijeg nastupa, adekvatnog predstavljanja zemlje, međunarodnim razmenama i što većeg i bržeg benefita za svakog aktera u vinskom turizmu. Ciljevi se odnose na sve pravne učesnike u vinskom turizmu, bez obzira na zemlju u kojoj se njihova delatnost odvija, stoga je i akcenat Akademije na međunarodnoj saradnji, kako kroz predavače, tako i kroz same učesnike na putevima vina. Umrežavanje svih zemalja Evrope i okruženja u vinske puteve predstavljalo bi značajan napredak vinskog turizma uopšte, kroz povećanje broja gostiju i kroz poboljšanje ponude. Akademija svoje delovanje organizuje u okviru kurseva i specijalizovanih predavanja u edukativnom centru i na poziv u drugim srodnim institucijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

   


Zeleni pasoš Srbija

Opština: Srbija
Kategorija: Ostalo
Vrednost projekta: 
Investitor ili donator: Poslovni fakultet Valjevo Univerziteta Singidunum
Obrazloženje: Zeleni pasoš Srbija je deo svetske inicijative da se promoviše održivi turizam koju je pokrenup i podržava UNEP. Jedan je od šest takvih objavljenih u svetu, a prvi u Evropi. Predstavlja vodič za održivo putovanje objavljen na srpskom i engleskom tržištu (u izradi nemačka i španska verzija) i usmeren je na postojeće i potencijalne turiste koji putuju u našoj zemlji i kojim se vrši njihova edukacija o principima održivosti prilikom putovanja. Time se teži da se promeni ne samo njihovo shvatanje prirodnih i kulturnih resursa naša zemlje, već i ponašanje. Sadrži savete za aktivnosti pre, za vreme i nakon putovanja pomoću kojih bi trebalo da se kvalitet putovanja i doživljaj poboljšaju, pri čemu se istovremeno doprinosi očuvanju prirodnih i kulturnih resursa koji se koriste u turističke svrhe i postizanju ekonomske i društvene dobrobiti lokalnih zajednica i ostalih uključenih aktera. Svaki savet je podržan primerima različitih destinacija u Srbiji, lokalne hrane, skrivenih tradicija i običaja koji čine našu zemlju jedinstvenom. Cilj nam je da postanemo sledeća "zelena uspešna" studija slučaja u kojoj svest i posvećenost održivosti dolaze do mladih ljudi i koja će kroz intenzivnu promotivnu kampanju i korišćenje u promociji održivog putovanja, povećati konkuretnost Srbije na turističkom tržištu.   

   


Kula Nenadovića

Opština: Valjevo
Kategorija: Ostalo
Vrednost projekta: 11 000 000 dinara
Investitor: Ministarstvo kulture i grad Valjevo
Obrazloženje: Kula Nenadovića je podignuta 1813. godine, pred kraj Prvog srpskog ustanka i predstavlja jedan od retkih sačuvanih fortifikacionih objekata iz vremena Srpske revolucije. Od svoje izgradnje, do sedamdesetih godina pretplošlog, 19. veka Kula je, sa kraćim pauzama bila u stalnoj vojnoj upotrebi, da bi sa formiranjem valjevskog garnizona stajaće vojske ostala bez funkcije, od kada počinje njeno devastiranje.
Propadanje Kule Nenadovića koje je trajalo punih trinaest decenija zaustavljeno je početkom ovoga veka kada je na inicijativu Narodnog muzeja Valjevo i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo optočeo proces njene rekonstrukcije i uvođenja u stalnu, muzejsku namenu. Stalna postavka u Kuli Nenadovića, otvorena za posetioce 20. marta 2012. godine. Sastoji se od četiri tematske celine, locirane na četiri nivoa Kule.


Pogledajte i predlozene kandidate iz kategorija:

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter