Polazna | Srpski | Aktuelno | Još jedna zlatiborska atrakcija - gondola duga 9 kilometara

Još jedna zlatiborska atrakcija - gondola duga 9 kilometara

Autor
Još jedna zlatiborska atrakcija - gondola duga 9 kilometara

U decembru 2014. godine prvi putnici provozaće se gondolom dugom 9 kilometara koja će se nadviti nad Zlatiborom! Gondola će biti postavljena na 36 stubova, imaće 55 kabina, a prevoziće oko 600 putnika na sat.

Polazna stanica gondole na Zlatiboru biće padina brda Obudojevica, odmah kod zlatiborske pijace. Za 25 minuta vožnje turisti će se prevoziti iznad sportskih terena hotela „Palisad“, potom preko jezera Ribnica gde je predviđena i međustanica na kojoj će putnici moći da ulaze i izlaze, pa sve do samog vrha Tornika.

U zatvorenim kabinama u kojima će moći da stane po 10 osoba putnici će prelaziti visinsku razliku od 960 metara do 1490 metara nadmorske visine. Svaka kabina imaće posebne odeljke za transport ski-opreme.  

Ovo će biti prva gondola u Srbiji sa zatvorenim kabinama i jedna od najdužih žica bez međustanica u Evropi. Gondola će zimi prevoziti skijaše, a u ostalom periodu radiće u službi panoramskog razgledanja planine.

Ukupna vrednost opreme za gondolu je 9,9 miliona evra.

Ostale novosti sa Zlatibora: 

*U centru Zlatibora planira se i izgradnja šoping-mola od oko 6.900 kvadratnih metara (sadržaće tržni centar sa restoranima i prodavnicama, hotel, opštinsku administraciju, a krov će biti urađen kao park).

*radi se na izradi projekta izmeštanja autobuske stanice na novu lokaciju, na ulazu na Zlatibor, u blizini kružnog toka, pored magistrale ka Novoj Varoši

* do kraja godine biće završen i hotel „Tornik“

* do kraja godine će se izgraditi prvi vegeterijanski kompleks „Ruža vetrova“ koji gradi kompanija Hemel iz Jagodine

* hotel „Mona“ proširiće smeštajne kapacitete za 120 soba

* do kraja godine će se urediti turistička infrastruktura (biće uloženo oko 20 miliona dinara)

* postoji plan da se oko Ribnice u budućnosti gradi „Zlatni grad“, sa apartmanskim naseljima, sportskim halama, novim saobraćajnicama, pa da se vremenom poveže sa Drvengradom i Kamengradom.

* planirano je uređenje obale oko Ribničkog jezera

Zlatibor je jedna od najposećenijih planina Srbije, gde smeštaj možete pronaći u brojnim hotelima i apartmanima. Sama šetnja po planini koja je proglašena za vazdušnju banju dovoljna je za poboljšanje opšteg stanja organizma, a obilazak Mokre Gore, Drvengrada, Šarganske osmice, Kremana doprineće da odmor postane pravo uživanje! 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zlatibor, Smestaj na planini, smestaj na Zlatiboru

Oceni članak

0

Newsletter