Home | English | Blog | PUT VINA OPLENAC

PUT VINA OPLENAC

By
PUT VINA OPLENAC

Na sto kilometara od Beograda, u srcu Šumadije, a na padinama malog Oplenca, kamenitog brda obraslog hrastovom šumom, nalazi se gradić Topola, kolevka dinastije Karađorđević, mesto gde je početkom 19. veka bio centar srpske države. Mnogo vekova ranije, u putopisima De la Brokijera iz 1423. godine, opisano je ovo vinogrje na pobrđima Kosmaja, Rudnika i Venčaca. Pogodna klima, sastav i konfiguracija zemljišta pogodovali su uzgoju autohtonih sorti prokupac, vranac i smederevka.

Kada turisti dođu u Topolu obavezno posete zadužbinu kralja Petra Prvog koja obuhvata crkvu Svetog Đorđa, grobno mesto dinastije Karađorđević, Petrovu kuću i Kraljev podrum. Svi Karađorđevići su bili dobri domaćini: to je kraljevska porodica koja je ponikla iz naroda i od njega se nikada nije odvajala, a pokušavala je u svemu da bude uzor. Kralj se zanimao za gajenje vinove loze, pa su na oplenačkim padinama na oko 40 hektara, zasađene najbolje sorte vinove loze iz Evrope. Kraljevski vinograd je postao rasadnik kvalitetnih sorti koje su potraživala ogledna dobra, poljoprivredne škole, domaćinstva.

Vinogradarstvom se uspešno bavio i Aleksandar, sin kralja Petra, pa je 1931. godine, po ugledu na čuvene francuske vinske podrume, izgrađen Kraljev podrum, kapaciteta 400 hiljada litara vina. Ima dva sprata pod zemljom, dužine 45 i širine 15 metara. Jedan sprat je na 12 metara, ima prirodnu ventilaciju, temperatura je konstantno 12 stepeni i tu odležava belo vino, dok se na spratu koji je na šest metara dubine čuva crveno vino. Kraljev podrum je prvi objekat u Srbiji u kome je ugrađen lift koji i danas funkcioniše, a koristio se za burad, zapremine četiri hiljade litara, koja su se na licu mesta sklapala.

Tu se i danas čuvaju sva burad, a najstarije je iz 1909. godine, poklon kralju Petru od meštanina Petra Jokića. Zapremina tog bureta je 3232 litra i na njemu je urezana posveta. Pažnju posetilaca privlače i tri bačve koje je kralj Aleksandar dobio 1922. godine kao venčani dar od svoga naroda, Srba, Hrvata i Slovenaca. Svako bure ima zapreminu od 2 hiljade litara, a sa prednje strane izrezbareni su početni stihovi srpske, hrvatske i slovenačke himne. U muzejskom prostoru se čuva i deo opreme iz 1931.godine, punilica, zatvaračica, filter, ručna pumpa za pretakanja i hidraulična presa za grožđe, uvezena iz Francuske. U vitrinama su boce različitih boja i veličina sa grbom, koje su radili Italijani i Česi, karakteristične za period od 1931. do 1934. godine. Čuvaju se i vinske knjige, priznanice i potvrde o kupovini zemljišta, kao i sorti grožđa. U muzejskom prostoru je i stolica kralja Aleksandra, od orahovog drveta, preneta iz lovačkog dvora u Han pijesku.

U Kraljevom podrumu ima arhivskih vina i to su sigurno najstarija domaća vina koja se u Srbiji čuvaju. Iz 1931. godine sačuvana su vina Oplenka, Žilavka i Beli brurgundac, flaširana u jedinstvenim bocama sa utisnutim kraljevskim grbom, a iz kasnijih berbi čuvaju se Prokupac, Hamburg, Plemenka. U to doba na Oplencu je bilo zasađeno oko 150 hiljada čokota, mahom belih sorti grožđa. Za crno vino grožđe je stizalo sa kraljevskog imanja iz Demir kapije u Makedoniji. Pod ključem se čuva oko hiljadu boca vina proizvedenih u periodu od 1931.do 1957. godine. Boca sa udubljenim dnom i grbom iz 1931. do 1934. godine ima 250. Pre dve godine, enolozi su otvorili jednu žilavku iz 1931. godine i beli burgundac iz 1956. i zaključili da su oba vina živa, ali da ipak mora da se radi hemijska analiza. Treća boca je bila odličnog kvaliteta, a otvorena je kada se posle mnogo decenija porodica Karađorđević vratila u zemlju i kada su osveštani obnovljeni vinogradi.

Vina iz Arhiva nisu na prodaju, ali je sigurno da bi na nekoj međunarodnoj aukciji dostigla cenu od nekoliko desetina hiljada evra. Nije za neverovati, ako se setimo da su u vinima sa Oplenca, pre Drugog svetskog rata, uživale mnoge krunisane glave evropskih dvorova. A možda se i stara slava polako vraća: prva vina proizvedena 2007. godine sa obnovljenih 11 hektara vinograda, dobila su visoka priznanja na medjunarodnim takmičenjima, a najbolje je ocenjena ograničena serija sovinjon selekcije.

 

Izvor: Glas Srbije

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

vinska tura, Putevi vina, vinski izlet, Vinska tura Oplenac

Rate this article

0